Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan katarakt, görme sağlığını tehdit ediyor. Beslenmenin bu hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabileceğini belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, doğru vitamin ve minerallerin tüketiminin katarakt riskini azaltabileceğini vurguladı.
Vitamin ve minerallerin önemi
Op. Dr. İpçioğlu, özellikle A, C, E vitaminleri, çinko, beta karoten, lutein, zeksanthin ve omega 3 ile 6’nın katarakt ve makular dejenerasyon gibi yaşa bağlı görme sorunlarının önlenmesinde etkili olduğunu söyledi. Kataraktın ilaçla tedavi edilemediğini, yalnızca cerrahi yöntemlerle giderilebildiğini belirten İpçioğlu, bazı besinlerin hastalığın seyrini yavaşlatabildiğini ifade etti.
Hangi besinler göz sağlığını koruyor?
C vitamini açısından zengin portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, çilek ve brokoli gibi besinlerin düzenli tüketiminin katarakt oluşumunu yavaşlatabileceğini aktaran İpçioğlu, E vitamini içeren buğday, badem, fındık ve yer fıstığının da göz sağlığı için faydalı olduğunu söyledi. A vitamininin göz gribi ve alerjilere karşı koruma sağladığını, çinko minerali ile birlikte balık, deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık tüketiminin önemini vurguladı.
Göz sağlığı için doktor kontrolü önemli
Op. Dr. İpçioğlu, vitaminlerin takviye kaynaklı olarak alınabileceğini, ancak göz sağlığıyla ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini hatırlattı.