İngiltere’nin Imperial College London'dan Profesör José R. Penadés ve ekibi, antibiyotiklere dirençli "süper bakterilerin" yayılma mekanizmasını anlamak için on yılı aşkın süredir çalışıyordu. Ancak bu karmaşık problemi, Google’ın co-scientist adlı yapay zeka aracı sadece 48 saatte çözüme kavuşturdu. Yapay zeka, süper bakterilerin yayılma sürecine dair beş farklı hipotez geliştirdi ve bilim insanlarına önemli bir adım attırdı.
Süper bakterilerin yayılma mekanizması keşfedildi
Bilim insanları, süper bakterilerin yayılma biçimini anlamak için uzun süredir araştırmalar yürütüyordu. Yapay zeka, süper bakterilerin, farklı virüslerden bir kuyruk oluşturarak yayılabileceğini öne süren hipotezi doğruladı. Ayrıca bu çözümle sınırlı kalmayarak, daha önce düşünülmeyen dört yeni hipotez de üretti. Bu durum, yapay zekanın bilimsel araştırmalarda ne kadar güçlü bir araç olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Yapay zeka bilimde yeni bir dönem başlatıyor
Yapay zeka, sağlık ve biyoteknoloji alanında giderek artan bir rol üstleniyor. Penadés, yapay zekanın hızlı çözüm üretme potansiyelinin, antibiyotik direnci gibi küresel sağlık krizlerine daha hızlı yanıt verilmesini sağlayabileceğini belirtti. Bu gelişme, bilim insanlarının yıllarca süren çalışmalarını gelişen teknolojiyle hızlandıracak bir potansiyele işaret ediyor.