ABD’de yapılan bilimsel araştırmalar, rafine şeker içeren gıdaların hücre yapısını bozarak biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ortaya koydu.
Kronik inflamasyon hastalıkları tetikliyor
California Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmaya göre; özellikle paketli ve işlenmiş gıdalarda bulunan rafine şeker, hücrelere zarar vererek kronik inflamasyona yol açıyor. Bu inflamasyonun, obezite, diyabet, karaciğer ve kalp hastalıkları ile bazı kanser türlerinin gelişimini tetiklediği bildirildi.
Günlük kalorinin yüzde 60’ı işlenmiş gıdalardan
Son veriler, bir Amerikalının günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 60’ını işlenmiş gıdalardan sağladığını gösterdi. Şekerli içecekler, paketli ekmekler, meyveli yoğurtlar, kahvaltılık gevrekler ve işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam gibi) biyolojik yaşlanmayı artıran başlıca gıdalar arasında yer aldı.
“Vücut için toksik hale geliyorlar”
Beslenme epidemiyoloğu Marialaura Bonaccio, bu tür ürünlerin besin değerinin düşük, şeker, tuz ve doymuş yağ oranlarının ise yüksek olduğunu belirtti. Bonaccio, “İşlenmiş gıdalar uzun vadede vücut için toksik maddelerin taşıyıcısı haline gelir. Bu yüzden düzenli tüketimleri son derece tehlikelidir” açıklamasında bulundu.