Elma sirkesi, vücut sağlığına birçok fayda sağlayan, tamamen doğal bir üründür. Doğru şekilde kullanıldığında, sindirimden cilt sorunlarına kadar pek çok konuda iyileşmeyi sağlar.
Evde elma sirkesi nasıl yapılır?
Elma sirkesi, doğal olan fermente bir üründür. Yapımı da oldukça basittir. Temiz bir cam kavanozun içerisine 4-5 doğranmış elma koyup, üzerine su eklenir. Kavanozun kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ve karanlık bir ortamda 3-4 hafta bekletilir. Bu süre sonunda sirke hazır olur.
Elma sirkesinin yapım süreci şunları içerir:
- 4 ya da 5 elma kesilerek ezilir ve mayalanmaya bırakılır.
- Mayalanma sırasında, elmadaki şekerler fermente olup alkole dönüşür.
- Fermentasyon devam ederken alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik aside dönüşür.
- Asetik asit bakterileri sıvının yüzeyinde bir zar oluşturarak sirke anasını oluşturur.
- Sirke anası oluşmayan sirkeleri tüketmek yerine temizlikte kullanmak daha doğrudur.
Sirke anası, bazı insanlar tarafından elma sirkesinin sağlık yararlarının kaynağı olarak görülür. Sirke anasının, probiyotik etkileri sindirim sistemine katkı sağlar. Sirke anasını salatalara ufak bir şekilde doğrayarak kullanmak da mümkündür.
Elma sirkesinin besin değeri kaçtır?
Elma sirkesinin içerisinde şu maddeler bulunur:
- Asetik asit
- Sitrik asit
- Pektin
- B1, B2, B6 vitaminleri
- Biyotin
- Folik asit
- Niasin
- Pantotenik asit
- C vitamini
- Potasyum
- Kalsiyum
- Polifenoller
- Amino asitler
Bu bileşenler, sirkenin sağlığa faydalı olmasını sağlayan ana unsurlardır.
Elma sirkesinin faydaları
Elma sirkesi vücuda sağladığı birçok yararla bilinir. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
- Elma sirkesi, kan şekeri seviyelerini dengeleme konusunda faydalıdır. Özellikle Tip 2 diyabetli kişilerde, sirke içindeki asetik asit, nişasta sindirimini yavaşlatır ve daha düşük kan şekeri tepkilerine yol açar. Ancak diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebileceğinden, doktor onayıyla kullanılır.
- Elma sirkesi, tokluk hissi sağlayarak açlık hissini azaltır. Elma sirkesi tüketen kişilerin günde 275 kalori daha az aldığı ve kilo verdikleri gözlemlenmiştir.
- Elma sirkesi, kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırabilir. Ayrıca kan damarlarını gevşeterek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
- Elma sirkesi, probiyotik etkiler göstererek sindirim sisteminin sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Özellikle sirke anası içeren organik elma sirkesi, bağırsak sağlığını iyileştirebilir.
- Elma sirkesi, ciltteki enfeksiyonları önleyebilir ve güneş yanığı gibi cilt problemleri üzerinde yatıştırıcı etkiler gösterebilir.
- Düzenli kullanılan elma sirkesi sayesinde ciltteki akneler zamanla kuruyarak iyi bir görünüm oluşturur.
Elma sirkesinin kullanım alanları
Elma sirkesi, farklı alanlarda kullanılabilir. Sirkenin en yaygın kullanım alanları şunlardır:
- Salata sosu olarak
- İçecek olarak
- Ev temizliğinde
Elma sirkesinin fazla tüketilmesinin yaratabileceği yan etkiler şunlardır:
- Dişlere zarar verebilir
- Sindirim sorunları
- Diyabet ve ilaçlarla etkileşim
Günde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi, suyla karıştırılarak tüketilebilir. Elma sirkesi çok tüketildiği takdirde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Herhangi bir alerji belirtisi görülürse, sirke kullanımı hemen bırakılmalıdır.