Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, ikamet adresini değiştiren vatandaşlar, bir ay içinde aile hekimini değiştirmezse, sistem tarafından en yakın aile hekimine otomatik olarak atanacak. Daha önce hekim değişikliği yalnızca bireysel talebe bağlıyken, artık Sağlık Bakanlığı veya il sağlık müdürlükleri, adres bazlı değişiklik yapabilecek. Ancak vatandaşlar, bir ay sonunda tekrar aile hekimlerini değiştirme hakkına sahip olacak.

Nöbet saatleri yeniden belirlendi

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının nöbet sistemi de değişti. Haftalık toplam nöbet süresi 30 saati aşamayacak. Hafta içi en fazla 8 saat, hafta sonu ise 16 saat nöbet tutulabilecek. Aile hekimlerine nöbet ücreti ödenecek ancak nöbet izni verilmeyecek. Acil sağlık hizmetlerinde ise nöbetler, doktor sayısına bağlı olarak icap ya da aktif nöbet şeklinde düzenlenecek. Entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimleri bu nöbetlerden muaf olacak.

TGS'den İmamoğlu ve gazetecilerin tutuklanmasına yönelik tepki! TGS'den İmamoğlu ve gazetecilerin tutuklanmasına yönelik tepki!

Yeni aile sağlığı merkezi kuralları

Aile sağlığı merkezleriyle ilgili de yeni düzenlemeler getirildi. Mevcut sağlık merkezleri içinde açılmaları önceliklendirilirken, kentsel dönüşüm veya imar değişikliği nedeniyle taşınması gereken merkezler kamu binalarına yönlendirilecek. Yeni inşa edilen merkezler, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurumsal kimlik standartlarına uygun olacak.

Adli ölü muayenesi ve defin ruhsatı

Yönetmelik değişikliğiyle, aile hekimleri ölüm belgesi düzenleme ve adli ölü muayenesi hizmetlerine dahil edildi. Ancak entegre aile hekimliği birimlerinde çalışan hekimler bu nöbetlere katılmayacak.

Sözleşmeli sağlık çalışanları için yeni süreç

Aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli olarak çalışmasıyla ilgili yeni kurallar belirlendi. Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları, talep etmeleri ve Bakanlık onayı almaları halinde sözleşmeli aile sağlığı çalışanı olarak görev yapabilecek. Kadrolu kamu personeli olmayan sağlık çalışanları, valiliklerin ihtiyaç bildirmesi ve Bakanlığın onayıyla atanabilecek. Aile hekimi, bir ay içinde aile sağlığı çalışanı ile anlaşamazsa, çalışan doğrudan il sağlık müdürlüğüne başvurabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi