Ramazan’ın 3. gününde, İzmir’in zengin mutfağından lezzetler iftar sofralarına konuk oluyor. Zeytinyağlı enginar, mercimek çorbası ve fırın tavuk butları gibi geleneksel tatlar, sıcak güllaç ile tamamlanarak Ramazan’ın ruhunu yansıtan bir menü oluşturuyor. Bu özel menüyü evde hazırlamak isteyenler için 3. gün iftar menüsü tarifleri!

Başlangıçlar:

  • Zeytinyağlı Enginar
  • Mercimek Çorbası

Ana Yemek:

  • Fırın Tavuk Butları
  • İzmir Kumpir

Tatlı:

  • Güllaç

Zeytinyağlı enginar tarifi:
 

Malzemeler

  • 4 adet enginar
  • 1 soğan
  • 2 havuç
  • 1 limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • Tuz, karabiber
  • Dereotu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Enginarları temizleyin ve ortalarını oyun.
  • Limonlu suda enginarları bekletin.
  • Soğanı ince ince doğrayın, havuçları yuvarlak dilimler halinde kesin.
  • Bir tencereye zeytinyağını koyun, soğanları kavurun.
  • Ardından havuçları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  • Enginarları ekleyin, üzerine suyu ve tuzu koyup kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte 25-30 dakika pişirin.
  • Dereotu ile süsleyip servis yapın.

Mercimek çorbası tarifi:

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı su
  • Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:

  • Mercimekleri yıkayın ve bir tencereye alın.
  • Havuç ve soğanı rendeleyin.
  • Tereyağında soğanı kavurun, ardından havuçları ekleyin ve birkaç dakika karıştırın.
  • Üzerine unu ekleyip bir iki dakika kavurun.
  • Mercimekleri ekleyin, suyu ekleyin ve karıştırın.
  • Çorba kaynamaya başladıktan sonra tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin.
  • Kısık ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Bir el blenderı ile çorbayı pürüzsüz hale getirin ve sıcak servis yapın.

Fırın tavuk butları tarifi 

Malzemeler:

  • 4 adet tavuk butu
  • 1 limon
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kekik, pul biber

Yapılışı:

Mimoza çiçeği anlamı ve hikayesi: Güneşin sembolü ne anlatıyor? Mimoza çiçeği anlamı ve hikayesi: Güneşin sembolü ne anlatıyor?
  • Tavuk butlarını yıkayıp kuruladıktan sonra, derisini delin.
  • Limon suyu, zeytinyağı, sarımsak (ezilmiş), tuz, karabiber, kekik ve pul biberi karıştırın.
  • Tavukları bu karışıma yatırıp en az 30 dakika marinede bırakın.
  • Fırını 200°C'ye ısıtın.
  • Tavukları fırın tepsisine yerleştirip üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
  • 30 dakika pişirdikten sonra folyoyu çıkarın ve tavuklar kızarana kadar 15 dakika daha pişirin.

İzmir kumpir tarifi:

Malzemeler:

  • 4 adet büyük patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Zeytin, mısır, turşu, sucuk (isteğe bağlı malzemeler)

Yapılışı:

  • Patatesleri yıkayın, üzerlerini çatalla birkaç yerinden delin ve fırında 200°C’de 45 dakika kadar pişirin.
  • Pişen patateslerin kabuklarını soyun ve bir kaba alın.
  • İçine tereyağını ve sütü ekleyip püre haline getirin.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın.
  • Kumpiri bir tabakta açın, üzerine dilediğiniz malzemeleri ekleyin ve sıcak servis yapın.

Güllaç tarifi:

Malzemeler

  • 5 yaprak güllaç
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • Gül suyu (isteğe bağlı)
  • Fındık veya ceviz

Yapılışı:

  • Sütü bir tencerede ısıtın, şeker ve vanilini ekleyin. Süt ısındıktan sonra gül suyu ekleyebilirsiniz.
  • Güllaç yapraklarını sırayla bir borcama yerleştirin ve her katı sütle ıslatın.
  • Katları yerleştirip sütle ıslatmayı sürdükten sonra, son katın üstünü düzgünce kapatın.
  • Üzerine ceviz veya fındık serpiştirip, buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
  • Soğuk olarak dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi