Zona, "varicella-zoster" virüsünün bağışıklık düştüğünde yeniden aktif olmasıyla ortaya çıkar. Ciltte, ağrılı döküntülere yol açan bir viral enfeksiyon olarak bilinir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve yaşlılarda daha sık görülebilen bu hastalık, her yaşta ortaya çıkabilir.
Zona aşısı hakkında bilinmesi gerekenler
Zona, genellikle deri döküntüleri ve şiddetli sinir ağrıları ile ortaya çıkar. Zona aşısı, özellikle 50 yaş ve üzerindeki yetişkinlere ve bağışıklık sistemi zayıflamış bireylere öneriliyor. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde Zona, çok daha şiddetli seyredebileceği için aşı oldukça büyük önem taşıyor.
Zona aşısı, iki dozluk bir seri olarak uygulanır ve ikinci doz, ilk dozdan 2 ila 6 ay sonra yapılmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ikinci dozun 1 ila 2 ay içinde yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, araştırmalara göre, aşının koruma süresi 20 yıl olarak biliniyor.
Zona hastalığının belirtileri
Zona, deriyi ve sinirleri etkileyen ağrılı bir hastalık olmasının yanı sıra, ciddi komplikasyonlara da yol açabilir. Yaşlılarda bu komplikasyon daha şiddetli görülür. Zona, çoğunlukla vücudun bir tarafında veya yüzde görülür. Belirtileri çoğunlukla; karıncalanma, yanma, batma hissi ve hassasiyettir. Bu belirtilerin ardından şiddetli ağrı ve su dolu kabarcıkları ortaya çıkar.
Zona aşısı kimlere yapılır?
Zona aşısı, en çok 50 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylere önerilmektedir. Aşı, iki farklı formda bulunur. Bunlar; Canlı zoster aşısı ve rekombinant zoster aşısıdır. Canlı aşı tek doz olarak uygulanırken, rekombinant aşı iki doz halinde yapılır.