Artan maliyetler esnafın belini büküyor
Uzmanlar, yeme içme sektörünün olumsuzluklara rağmen en kolay yatırım yapılan alan olmaya devam ettiğini belirtti. “İki sandalye-masa koyan kafe açıyor. Birçok sektörde iflas ya da kapanma yaşayanlar buraya yöneliyor. Bu nedenle el değiştirmeler tarihi zirvede,” açıklaması yapıyorlar. Sektör temsilcileri, son dönemde artan maliyetler, yüksek vergi oranları ve kira baskısı nedeniyle sektörün sürdürülebilirliğini kaybetme noktasına geldiğini vurgulayarak, “Türkiye’de yeme içme sektörü dünyaya göre pahalı ama bunun sebebi restoranlar değil, vergiler ve maliyetler. Özellikle KDV ve ÖTV yükleri, işletmelerin belini büküyor,” diye eklediler. Yurt dışı ile fiyat farkına da değinen uzmanlar, sadece deniz ürünlerini Avrupa’nın üç katı fiyata aldıklarını ifade ettiler. Kendi işletmelerinden örnek veren uzmanlar, su giderinin 10 binden 300 bine, doğalgaz giderinin ise 17 binden 185 bine ulaştığını belirttiler. “Daha önceki yıllarda işçilikten şikayet ederdik, çok yüksek gelirdi. Şimdi, elektrik, doğalgaz, su giderleri inanılmaz boyutlara ulaştı,” diye konuştular.




