Sağlık Bakanlığı tarafından çocukluk çağına yönelik aşılama takviminde yapılan güncelleme ile birlikte, Türkiye genelinde yeni bir aşı uygulaması hayata geçirildi. 1998 yılından bu yana uygulanan Hepatit B aşısı ile 2008’den bu yana kullanılan beş bileşenli karma aşının birleştirilmesiyle oluşturulan “altı bileşenli karma aşı”, artık tüm Türkiye’de uygulanmaya başladı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Sıdıka Ece Yokuş, altı bileşenli karma aşı hakkında İzmir’de Son Dakika’ya açıklamalarda bulundu.
“Birkaç aşının bir arada uygulanmasına olanak veriyor”
Eski ulusal çocukluk dönemi aşılama takvimine değinen Yokuş, “Hepatit B aşısı ve beş bileşenli karma aşı (Difteri, asellüler Boğmaca, Tetanos, inaktif Polio, Hemofilus influenza tip b) ayrı enjektörler içinde ayrı zamanlarda uygulanıyordu. Bu durum hem farklı zamanlarda Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurular hem de tekrarlayan enjeksiyonlar gibi uygulama yönünden zorluklar barındırıyordu. Altı bileşenli karma aşı ise bahsettiğim bu iki aşının tek bir enjektör içerisinde birleştirilmesi durumudur. Diğer bir deyişle aslında farklı bir aşı olmayıp zaten çocukluk döneminde uygulanan birkaç aşının bir arada uygulanmasına olanak vermiştir.” dedi.
“Ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlıyor”
Aşının eski takvime benzer şekilde 2, 4,6 ve 18. ayların sonunda uygulanacağını belirten Yokuş, “Bu sayede bu altı adet enfeksiyon etkenine karşı koruyuculuk sağlanmış olacaktır. Aşının herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte, diğer tüm aşılarda olduğu gibi uygulama bölgesinde hafif kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi kısa sürede geçen yan etkiler gözlenebilir. Bununla birlikte ölümcül ve sakatlığa yol açabilen birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.