SAĞLIK

Uzmandan yaz uyarısı: Tuzdan uzak durun, bol su için!

Erzincan Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Kezban Karadağ, yaz aylarında artan sıcaklıkların özellikle sıvı ve tuz dengesini etkilediğini belirtti. Karadağ, sağlıklı bir yaz geçirmek için bol su içilmesini, tuzun azaltılmasını ve hafif beslenme tercih edilmesini önerdi.

Abone Ol

Yaz sıcaklarının etkisini artırdığı bugünlerde beslenme şekli ve sıvı tüketimi büyük önem taşıyor. Erzincan Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Kezban Karadağ, özellikle tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerin sıvı alımını artırmaları ve tuz tüketimini sınırlandırmaları gerektiğini söyledi. “Yazın doğru beslenme, sağlıklı yaşamın anahtarıdır” diyen Karadağ, hem çocuklara hem yaşlılara önemli uyarılarda bulundu.

“Suyu sık sık ve küçük yudumlarla için”

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı kaybının da arttığını vurgulayan Diyetisyen Kezban Karadağ, günlük su tüketiminin 2,5 - 3 litre arasında olması gerektiğini belirtti. Karadağ, “Su ihtiyacınızı yalnızca içeceklerden değil, karpuz, kiraz, marul gibi su içeriği yüksek meyve ve sebzelerden de karşılayabilirsiniz” dedi.

Tuz ve yağlı gıdalardan uzak durun

Sıcak havalarda artan tansiyon problemlerine dikkat çeken Karadağ, özellikle tuz tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurguladı. “Tansiyon sorunu yaşayanlar, yaşlı bireyler ve şeker hastaları için tuz ciddi bir risk unsuru” diyen Karadağ, kavurma, kızartma ve hamur işi gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulmasını da önerdi.

Tatlı ve içecek tercihinde dikkatli olun

Tatlı tercihinde sütlü tatlılar ve dondurma öneren Karadağ, şerbetli tatlılardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Sıvı tüketiminde ise gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran, süt ve maden suyunun tercih edilmesinin önemine değindi. Karadağ, çocuklar için de benzer şekilde asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Şeker hastalarına meyve uyarısı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte karpuz ve kavun gibi şeker oranı yüksek meyvelerin tüketiminin arttığını belirten Karadağ, şeker hastalarına ara öğünleri atlamamaları ve daha çok kayısı, erik, şeftali gibi meyveleri tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.