Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Genel Kurul Toplantısı'nda yapılan açıklamalar geniş yankı uyandırdı. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’ın, ülkedeki güven ortamına yönelik eleştirileri ve son dönem yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmeleri dikkat çekti. Açıklamalara iktidar kanadından ilk yanıt Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, yargıyı etkilemeye yönelik her türlü girişime karşı olduklarını ifade etti.
TÜSİAD’dan “sistem krizi” çıkışı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, yaptığı konuşmada ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, yaşanan sorunların temelinde sistem bozukluğu olduğunu öne sürdü. Kartalkaya’daki trajik yangına değinen Aras, "Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir." ifadelerini kullandı.
Aras, denetim mekanizmalarının yetersizliğine vurgu yaparak, sistemin kendi kendini düzeltebilmesi için sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtti. "Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir." sözleriyle sistemde köklü değişimlerin şart olduğunu dile getirdi.
TÜSİAD’dan yargı süreçlerine eleştiri
Konuşmasında son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere de değinen Aras, belediye başkanlarının görevden alınması, siyasetçilere ve gazetecilere yönelik soruşturmalar ile ilgili endişelerini dile getirdi. Seçilmiş yöneticilerin yerine kayyum atanmasının, gazetecilere yönelik gözaltıların ve bilirkişi görüşmelerinin yayınlanmasının ardından yapılan tutuklamaların hukuk devleti ilkeleriyle çeliştiğini ifade etti.
İktidardan ilk yanıt: "Türkiye eski Türkiye değil"
TÜSİAD’ın açıklamalarına ilk yanıt, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, hiçbir kurum veya çıkar grubunun milli iradenin üzerinde olamayacağını belirtti.
Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Hiçbir kurum, kuruluş veya çıkar grubu, milli iradenin üzerinde değildir. Demokratik sistemimizin temel taşlarından biri, kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığıdır. Yargı süreçleri üzerinde hiçbir baskıyı kabul etmediğimiz gibi yargıyı etkilemeye yönelik her türlü girişime karşı olduğumuzu herkesin çok iyi bilmesi gerekir."
Tunç, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını vurgulayarak, hiçbir kuruluşun kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremeyeceğini ifade etti. Hukuk düzenine yönelik her türlü müdahaleye karşı en güçlü şekilde karşılık verileceğini belirten Adalet Bakanı, demokrasinin yalnızca belirli çevrelerin değil, tüm milletin ortak emaneti olduğunu sözlerine ekledi.