Antalya’nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Kaleiçi surları, zamanla meydana gelen çatlaklar ve yarıklarla çökme sinyalleri veriyor.

Habertürk'te yer alan bir habere göre geçtiğimiz yıllarda sağanak yağışların da etkisiyle yıkımların yaşandığı bölgede, tehlikenin daha da büyüdüğü belirtiliyor. Son dönemde surlardaki çatlakların arttığını vurgulayan uzmanlar, sadece tarihi yapının değil, çevredeki işletmelerin ve yayaların da risk altında olduğunu söylüyor.

"Bu durum bizim için sürpriz değil"

JMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karancı, surlarda yaşanan bu sürecin beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Surların bulunduğu falezler yıllık ortalama bir santimetre güneye doğru hareket ediyor. Ancak üzerlerine aşırı yük binmesi veya şiddetli yağmurların etkisiyle bu oran artabiliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, yüzey sularının yanlış yönlendirilmesi, yapılaşma baskısı ve doğrudan surlara etki eden doğa olayları, tahribatı hızlandırıyor. Acil önlem alınmazsa çökme kaçınılmaz olabilir."

İBB soruşturmasında hangi isimler gözaltına alındı? İşte o liste! İBB soruşturmasında hangi isimler gözaltına alındı? İşte o liste!

Geçmişte de büyük çökmeler yaşandı

Karancı, Antalya’nın geçmişinde benzer olayların yaşandığını hatırlatarak şu örnekleri verdi:

  • 1980'lerde Tophane Çay Bahçesi ve Ordu Evi civarında ciddi falez hareketleri gözlendi.
  • 2001 yılında Bambu Plajı doğusunda büyük çatlaklar ve kopmalar meydana geldi, bölge trafiğe kapatıldı.
  • 2010-2011 yıllarında Konserve Koyu'nda büyük kaya düşmeleri yaşandı.

Bu olayların her seferinde yetkililere bildirildiğini vurgulayan Karancı, "Ancak etkili ve kalıcı önlemler alınmadığı sürece benzer olaylar tekrar edecek" dedi.

Şiddetli yağmurlar ve deprem riski tetikleyici olabilir

Uzmanlara göre, iklim değişikliği nedeniyle yağış rejiminin değişmesi ve şiddetli yağmurların belirli noktalarda toplanması süreci hızlandırıyor. Karancı, "Eskiden Antalya'nın doğal drenaj sistemleri yağmur sularını doğrudan denize taşıyordu. Ancak günümüzde bu doğal yapılar ortadan kalktı. Yağmur suları yeni yollar bularak tahribatı artırıyor" dedi.

Deprem olasılığının da büyük bir risk oluşturduğunu belirten Karancı, "Şiddetli bir deprem yaşanması halinde hem surlar hem de falezlerin üzerindeki yapılar ciddi zarar görebilir. Şimdi önlem alınmazsa, tarihi mirasımızı ve insan hayatını tehlikeye atmış oluruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi