SAĞLIK

Türkiye şeker tüketiminde dünya ortalamasını geçti: Diyabet vakaları artıyor

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Can Akçura, Türkiye’de yıllık kişi başı şeker tüketiminin 35 kilograma ulaştığını belirterek, “Dünya ortalaması 24 kilo, biz ise çok daha fazlasını tüketiyoruz. Bu durum diyabet vakalarının artışında önemli bir etken” dedi.

Abone Ol

İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Akçura, 19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de Tip 2 diyabet vakalarının hızla arttığını söyledi. Akçura, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve fazla şeker tüketiminin hastalığın seyrini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Şeker tüketimi dünya ortalamasının çok üzerinde

Dr. Akçura, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde kişi başına yıllık şeker tüketiminin 24 kilogram olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın 2024 yılı itibarıyla 35 kilograma çıktığını ifade etti. Akçura, “2019’da 20 kilogramın biraz üzerindeyken bu rakam hızla arttı. Oysa önerilen oran, günlük alınan gıdalarda şekerin en fazla yüzde 10 olmasıdır. Daha sağlıklı yaşam için bu oranı yüzde 5’e çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Diyabet pek çok hastalıkla bağlantılı

Diyabetin kalp damar hastalıkları, beyin felci, böbrek rahatsızlıkları ve nörolojik sorunlarla doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Akçura, “Diyabet tedavi edilmezse ampütasyona kadar gidebilen ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Ancak düzenli kontrol, ilaç takibi, diyet ve egzersizle yaşam kalitesinde düşüş yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

Hazır gıdalara dikkat

Hazır gıda tüketiminin şeker tüketimini artırdığını vurgulayan Akçura, “Endüstriyel toplumun alışkanlıkları, ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle hazır gıdalar daha çok tüketiliyor. Bu gıdaların şeker oranı oldukça yüksek. Daha sağlıklı ev yapımı ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Şeker tüketimini kısıtlamamız şart” dedi.