Türk kültürünün vazgeçilmez içeceği olan Türk kahvesi, sadece keyifli bir sohbetin değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın da parçası. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Veysel Ciğerli, düzenli ve bilinçli kahve tüketiminin vücut sağlığına pek çok fayda sağladığını belirterek, “Aşırıya kaçmadan tüketilen kahve, antioksidan etkisiyle hücreleri koruyor ve metabolizmayı destekliyor” dedi.
Kansere ve strese karşı koruyucu etki
Ciğerli, kahvenin içeriğinde bulunan antioksidan maddelerin vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlediğini vurguladı:
“Günde 3 fincan Türk kahvesi tüketen bireylerde karaciğer kanseri riskinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Kahvedeki kafein, karaciğer sirozu ve kansere yol açan bazı büyüme faktörlerini baskılayabiliyor. Ayrıca kafein, stresi azaltarak zindelik hissini artırıyor.”
Diş ve cilt sağlığını koruyor
Kahvenin antimikrobiyal etkisinin diş çürümelerine neden olan bakterileri engellediğini belirten Ciğerli, cilt sağlığına da katkı sağladığını ifade etti:
“Kafein, kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılıyor. Cilde uygulandığında damarları genişleterek canlı bir görünüm sağlıyor, küçük kırışıklıkları azaltabiliyor.”
Şeker hastalığı riskini azaltıyor
Uzman Diyetisyen Ciğerli, kahve tüketiminin Tip-2 diyabet riskini düşürdüğüne dair bilimsel bulgular olduğunu söyledi:
“10 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmalarda, düzenli kahve içenlerin içmeyenlere göre %50 daha az diyabet riski taşıdığı belirlendi.”
Tokluk hissi veriyor, yorgunluğu azaltıyor
Kahvenin enerji harcamasını artırarak kilo kontrolüne destek olduğunu ifade eden Ciğerli, şunları söyledi:
“Günde 3-4 fincan kahve, günlük enerji alımını azaltıyor. Ayrıca kahvenin merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi sayesinde yorgunluğu gideriyor, ağrı kesici etkinliği artırıyor.”
Karaciğeri koruyor
Kahvenin karaciğer sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine de değinen Ciğerli, “Kahve tüketimi, yağlı karaciğer oluşumunu önleyebilir. Kahvenin metabolik sendrom ve karaciğer trigliseritiyle ters ilişkili olduğu klinik çalışmalarla desteklenmiştir” dedi.
Ayrıca, hamilelikte günde 200 miligramdan az kafein tüketiminin anne ve bebek için risk oluşturmadığına dair araştırmalara dikkat çekti.
Ciğerli, kahvenin sağlığa katkılarından faydalanmak için şekersiz ve ölçülü tüketimin önemine dikkat çekerek şu öneride bulundu:
“Kahvenin yararları, tüketim miktarı ve hazırlanış şekliyle doğrudan ilişkilidir. Günde 2-3 fincan şekersiz Türk kahvesi, hem kalp hem de karaciğer sağlığı açısından destekleyici bir alışkanlık olabilir.”