İzmir'in sakin ilçesi Seferihisar, yalnızca doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin mutfağıyla da dikkat çekiyor. Bu mutfaktan çıkan özel tatlılardan biri ise, Samsades.
Geleneksel bir şerbetli tatlı olan Samsades, hem şekliyle hem de içeriğiyle adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Muska şeklinde hazırlanan bu tatlı, özellikle lor peyniri, tarçın ve şekerle yapılan iç harcıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Seferihisar'a özgü bu tatlı, son yıllarda hem yerel halk hem de tatlı meraklıları tarafından tercih ediliyor. Peki, Samsades nasıl yapılır?
Samsades için gerekli malzemeler
Hamur İçin:
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- Tuz
İç Harcı İçin:
- 4 yemek kaşığı tusuz lor peyniri
- 1.5 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
Şerbet İçin:
- 2.5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1-2 damla limon
Kızartmak İçin:
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Samsades Yapılışı
- Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon ekleyip ocağı kapatın.
- Hamur için un ve tuzu bir kaba alın. Suyu yavaşça ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp 15 dakika dinlendirin.
- Hamuru merdaneyle ince bir şekilde açın ve şeritler halinde kesin.
- İç harcı hazırlamak için lor peyniri, şeker ve tarçını karıştırın. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp hamurun köşesine yerleştirin. Muska şeklinde sarın.
- Sıvı yağı bir tavada ısıtın. Muska şeklinde hazırladığınız tatlıları kızartın.
- Kızaran tatlıları hafif ılıyan şerbete 2 dakika kadar batırın, ardından çıkarıp servis yapın.
Kaynak: Haber Merkezi