Moderatör Özde Koca’nın yönettiği etkinlikte, sporcular deneyimlerini katılımcılarla paylaştı, Diyetisyen Aydın ise sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler verdi. Arıcan ve Koşak, sporculuk hayatlarındaki deneyimlerini aktarırken, Aydın obezitenin artan bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Beni örnek alıp spora başladı
Ferhat Arıcan, sporcu olarak elde ettiği başarıların yanı sıra, yeni nesillere ilham vermek ve onlara rol model olmak gibi bir misyonlarının da olduğunu vurguladı. 9-10 yaşlarında jimnastiğe başladığını belirten Arıcan, "Jimnastiğe hiçbir eğitim almadan başladım, ancak çok çalışarak bu eksiklikleri kapatıp ülkemin gururu oldum. Bizim başarımızdan daha önemli olan, gençlere rol model olabilmek ve onların hayatına dokunabilmektir. Bir çocuk bana gelip 'Sizi izledim, jimnastiğe başladım' dediğinde, bu tüm madalyalardan daha değerli bir ödül oluyor" şeklinde konuştu.
Üç önemli olgu: Çalışma, beslenme ve dinlenme
Mehmet Ayberk Koşak ise, sporcu olarak başarılı olmanın temelinde iyi çalışma, iyi beslenme ve iyi dinlenmenin yattığını söyledi. Hazır paketli gıdalardan kaçındığını ve beslenme konusunda denge kurmaya çalıştığını ifade eden Koşak, "Beslenmeyi yakıta benzetiyorum. Ne kadar kaliteli beslenirseniz o kadar başarılı olursunuz. Su, hayat kalitesini değiştiren bir şey. Yarışma zamanlarında beslenme düzenimiz değişiyor ve kendimizi buna bir hafta önceden alıştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Türk erkeklerinin üçte biri obez olacak
Uzman Diyetisyen Mısra Aydın ise, obezitenin giderek artan bir sorun olduğunu ve Türk erkeklerinin üçte birinin 2030 yılına kadar obez olacağı tahminini paylaştı. Obeziteye bağlı ölüm oranlarının dünya ortalamasının iki katı olduğuna dikkat çeken Aydın, "Beslenme uzmanı eşliğinde kişiye özel ayarlanan programlarla kilo kaybı sağlanabilir. Tek tip beslenme sağlıklı değildir, her besin grubuna sofralarda yer verilmelidir. Ayrıca, öğün atlamamalı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Dışarıda yemek yenildiğinde ise etiketler dikkatlice okunmalıdır" dedi.