Gece uyku sırasında tükürük üretimi azalır, bu da ağız kuruluğuna neden olur. Kuruyan ağızda bakteriler artar ve bu durum ekşi bir tat oluşturabilir. Peki başka nedenleri var mıdır? 

Reflü:

Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumunda (gastroözofageal reflü hastalığı) sabahları ağızda ekşi bir tat hissedilebilir. Mide asidi, ağızda ekşi bir tat bırakır ve bu durum genellikle mide problemleri yaşayan kişilerde görülür.

Bakteriyel ağız florası:

Gece boyunca ağızda biriken bakteriler, asidik atıklar üretebilir. Bu bakteriyel faaliyetler sabahları ekşi bir tat yaratabilir.

Yetersiz ağız hijyeni:

Dişlerin ve diş etlerinin yeterince temizlenmemesi, bakteri birikimine ve dolayısıyla ağızda ekşi bir tat oluşumuna neden olabilir.

Bu detoks suyu tüm vücudunuza şifa oluyor! Bu detoks suyu tüm vücudunuza şifa oluyor!

Beslenme alışkanlıkları:

Gece atıştırmaları, özellikle asidik yiyecekler (örneğin narenciye) ve içecekler (örneğin soda), sabah ekşi bir tat bırakabilir.

Çözümler nedir?

Ağız hijyeni:

Her gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ağız gargarası da kullanarak bakteri birikimini azaltabilirsiniz.

Bol su içme:

Gece boyunca su içmeyi unutmamak, ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olur. Uyanır uyanmaz su içmek de ağızda taze bir his yaratır.

Diş hekimi kontrolleri:

Ağız sağlığınızı korumak için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Ağız sağlığını etkileyen sorunlar (diş eti hastalıkları gibi) tedavi edilmelidir.

Bu önerilere dikkat ederek, sabah kalkarken yaşanan ekşi tat sorununu azaltabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, bir doktora danışmak iyi bir fikir olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi