Kapya biberin bilinmeyen faydaları! Kapya biberin bilinmeyen faydaları!

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken bedeni zinde tutmak için büyük önem taşıyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, oruçla birlikte beslenme düzenindeki değişikliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sahur ve iftar öğünlerinin bilinçli bir şekilde planlanması gerektiğini ifade eden Arslansoyu, ramazan pidesinin sıcak tüketilmesinin kan şekerini hızla yükseltebileceğine dikkat çekti.

"Sahurda lif ve protein ağırlıklı beslenin”

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sahurda yapılan besin seçimlerinin gün boyunca kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olduğunu belirtti. Sahurda tuzlu yiyecekler, şarküteri ürünleri ve kızartmalar gibi susuzluk hissini artıran gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, bu öğünde yüksek lifli ve protein içerikli besinlerin tercih edilmesini önerdi. Özellikle tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, süt ve süt ürünleri, yumurta, çiğ kuruyemişler, komposto, mevsim meyve ve sebzelerinin sahur için ideal seçenekler olduğunu söyledi.

"İftarın sırrı: Hızlı tüketimden kaçının”

İftar sofralarında yapılan en büyük hataların başında, oruç açılır açılmaz hızlıca fazla yemek tüketmek yer alıyor. Diyetisyen Arslansoyu, iftar sırasında oruç açarken önce su ve hurma, peynir, mevsim sebzesi gibi hafif yiyeceklerin tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi. Ayrıca, iftar sonrası mideyi yormamak için 15-20 dakika beklemeyi önerdi. Ramazan pidesinin kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Arslansoyu, aç karnına sıcak pide yenmemesi gerektiğini ifade etti.

"Sıvı tüketimi 2 litreyi geçmeli”

Ramazan boyunca sıvı alımının önemli olduğunu belirten Arslansoyu, sahur ve iftar arasında en az 2 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, aşırı şekerli ve yağlı tatlılar yerine meyve ve hafif sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Arslansoyu, iftar sonrası yapılacak hafif tempolu yürüyüşlerin metabolizmayı desteklediğini belirtti.

Kronik hastalıkları olanlar dikkat etmeli

Diyabet, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olanların, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirten Diyetisyen Arslansoyu, bu süreçte sağlıklarını korumak adına dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Özellikle hamile, emziren anne ve büyüme çağındaki çocukların da doktor tavsiyesi alarak oruç tutmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ