Bursa’da yaşayan fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, 8 yıldır Osmanlı dönemi ressamlarının eserlerini birebir şekilde canlandırarak fotoğraflıyor. Tabloların çizildikleri mekanlarda, dönemin kostümleriyle ve materyalleriyle yapılan çekimler, 150 yıl önceki tabloyu bugüne taşımayı amaçlıyor. Çetin, projede yer alacak kostümleri terzilerde diktiriyor, antikacılardan materyalleri temin ediyor ve marangozlarla sandık gibi döneme ait eşya yaptırıyor.

Proje kapsamında bugüne kadar 41 tablonun canlandırıldığını belirten Çetin, projeye "Resm-i Mekan" adını verdi. Çetin’in sergilediği eserlerden biri, Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunun fotoğraflanmasıydı. En son çalışması ise Osman Hamdi Bey’in 'Bursa Ulu Camii Önü' adlı tablosunun canlı model eşliğinde canlandırılması oldu.

Resm I Mekan Projesi Kitaba Dönüştü

"Resm-i Mekan" projesi kitaba dönüştü

Çetin, projeyle ilgili çalışmalarını 200 sayfalık bir kitapta topladı. 'Resm-i Mekan' adlı kitap, 2022 yılında Bursa Valiliği tarafından basılarak Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa kitabı adıyla yayımlandı. Çetin, "Resm-i Mekan" projesini ilerleyen dönemde başka şehirlerde ve ülkelerde de uygulamayı hedefliyor.

Bakan Ersoy, Aspendos'ta bulunan Hermes heykelini inceledi Bakan Ersoy, Aspendos'ta bulunan Hermes heykelini inceledi

Fotoğraf Çekimi Hazırlığı Zorlu Bir Süreç

Fotoğraf çekimi hazırlığı zorlu bir süreç

Fotoğraf sanatçısı Çetin, Osmanlı tablolarını canlandırırken karşılaştığı zorlukları da paylaştı. Çetin, bir fotoğraf çekiminin hazırlığının yaklaşık iki ay sürdüğünü belirterek, “Gerekli materyalleri, döneme ait eşyaları bulmak oldukça zahmetli ve zor oluyor. Ancak her detayı en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum” dedi.

Kaynak: DHA