Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutacaklar için Merkezefendi Devlet Hastanesinde Diyetisyen olarak görev yapan Sümeyra Kök, beslenme alışkanlıkları hakkında önemli tavsiyelerde bulundu. Kök, sahur ve iftar sofralarında dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili önerilerini paylaştı.
Sahurda hafif beslenin: Hamur işlerinden kaçının
Kök, sahurda özellikle hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini belirterek, "Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata gibi besinler de sahurda tercih edilebilir," dedi. Ayrıca, gün içinde aşırı acıkma problemi yaşayanların kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur pilavı gibi yemekleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Kök, "Ağır yemeklerden, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı," dedi.
İftarda hızlı yemekten akçının!
İftar sofralarında sıkça karşılaşılan büyük bir hata ise hızlı yemek yemektir. Kök, "İftarda kan şekeri çok düşük olduğunda fazla yemek yeme isteği doğuyor. Ancak, çok hızlı bir şekilde fazla miktarda yemek yemek, sağlık açısından risk oluşturabilir ve kilo alımına yol açabilir. Beyin doygunluk sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra gönderiyor, bu yüzden acele edilmemeli," diyerek iftar sırasında daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Sıvı tüketimine özen gösterin
Gün boyunca vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için iftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Kök, "Susama hissi duymasanız da sık sık su içmeyi unutmayın. Ayrıca, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve ve sebze suları gibi daha sağlıklı içecekler tercih edilebilir," dedi. Kök, ayrıca iftardan 1-2 saat sonra kısa yürüyüşlerin faydalı olacağına da değindi.
Bu Ramazan'da sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek, hem orucun sağlık üzerindeki etkilerini azaltır hem de enerji seviyesini korur.