İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynaklarıyla sürdürülen Onat Tüneli projesinde çalışmalar hızla devam ediyor. Buca ile Bornova arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak olan tünelde kazı çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanırken, ışığa sadece 210 metre kaldı. Proje, 2026'da tamamlanarak İzmir'in trafik sorununa nefes aldıracak.
2.500 metrelik çift tüp tünel, 8,3 kilometrelik yol
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Onat Tüneli, Buca ile Bornova arasındaki ulaşımı büyük ölçüde hızlandıracak. 7 gün 24 saat kesintisiz süren kazı çalışmaları ile tünelin yüzde 90'ı tamamlandı. Tünelin sağ tüpünde 330 metre, sol tüpünde ise sadece 210 metre kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Caner Ateş, gece gündüz süren çalışmalarla tünelin 2025 yılı ortalarında tamamlanacağını ve projenin 2026'da hizmete gireceğini duyurdu.
Proje, kent trafiğine nefes aldıracak
Buca ile Bornova arasındaki mevcut mesafe, Onat Tüneli sayesinde önemli ölçüde kısalacak. Proje tamamlandığında, 45 dakikalık mesafe 10 dakikaya düşecek. Tünel, Konak, Balçova, Çeşme ve Urla gibi ilçelerden geçmeden İzmir'in kuzeyine kolayca ulaşılmasını sağlayacak. Aynı zamanda, şehir içi trafik de büyük ölçüde rahatlayacak. Yeşildere Caddesi ve Ankara Caddesi üzerindeki trafik yoğunluğu azalacak. Tünel, İzmirlilerin Konak Tüneli ve Homeros Bulvarı üzerinden hızlıca Buca ve Bornova'ya ulaşmasını sağlayacak.
İzmir'in en uzun karayolu tüneli
Onat Tüneli, İzmir sınırları içindeki en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyor. 7,5 metre yüksekliği ve 10,6 metre genişliği ile tünel, Buca Ufuk Mahallesi ile Bornova Çamkule arasında 2,5 kilometrelik bir alanda yer alacak. İzmir’in en önemli ulaşım projelerinden biri olan Onat Tüneli, Türkiye'nin belediye kaynaklarıyla yapılan en uzun karayolu tüneli olarak tarihe geçecek. Projenin toplam yatırım maliyeti ise 3 milyar TL olarak öngörülüyor.