Son günlerde Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilik, bölgedeki tsunami riskini yeniden gündeme taşıdı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Santorini çevresinde yaşanabilecek 7,5 ve 7,7 büyüklüğündeki bir depremin, tsunami dalgalarını tetikleyebileceğini belirtti. Özel, bu dalgaların Türkiye kıyılarına yaklaşık bir saat içinde ulaşabileceğini vurguladı.
Kandilli’den tsunami uyarısı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliği yakından izliyor. KRDAE Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, son bir haftada bölgede 1260’dan fazla depremin meydana geldiğini ve bunlardan 100’ünün 4.0 ve üzeri büyüklükte olduğunu açıkladı. Kandilli’nin, UNESCO bünyesinde Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de olası tsunamilere karşı 13 ülkeye ve 16 enstitüye erken uyarı mesajları gönderdiğini de hatırlattı.
Santorini ve tsunami riski
Ege Denizi’nde bulunan Santorini Adası, tarih boyunca büyük depremler ve tsunamiler üretmiş bir bölge olarak biliniyor. Prof. Dr. Özel, 1956 Amorgos Depremi’nin (7.7-7.8 büyüklüğünde) büyük bir tsunami yarattığını ve dalgaların Mısır’a kadar ulaştığını hatırlattı. Son 50 yılda bölgede yaşanan depremler ve volkanik aktiviteler incelendiğinde, günümüzde de benzer bir riskin mevcut olduğu ifade edildi.
Olası marmara depremi ve tsunami tehdidi
Basın mensuplarının Marmara Denizi’ndeki deprem tehlikesine ilişkin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Özel, Marmara’daki büyük depremlerin yaklaşık 250-300 yıllık periyotlarla tekrarlandığını belirtti. Bölgedeki tarihsel depremler hakkında kesin öngörülerde bulunmanın zor olduğunu söyleyen Özel, olası bir büyük depremin en çok Kumburgaz Fayı'nda beklenebileceğini kaydetti. Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremin ardından tsunami ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Bölgedeki sismik hareketlilik titizlikle izlenirken, yetkililer olası bir tsunami senaryosuna karşı uyarılarda bulunmaya devam ediyor.