2022 yılında Jimi Hendrix'in, “Jimi Hendrix Experience” grubundaki müzisyenlerin mirasçıları, haklarının ihlal edildiğini iddia ederek Sony Music'e dava açmıştı. Sony Music söz konusu davayı reddetmeye çalışıyordu ancak Londra’daki Temyiz Mahkemesi bu isteği geri çevirmişti, Sony Music ise Hendrix’in ölümünün ardından hem Redding'in hem de Mitchell'in önemli bir para karşılığında Jimi Hendrix Experience'tan kaynaklanan hak ve telif haklarına ilişkin her türlü iddiadan vazgeçtiklerini belirten anlaşmalar imzaladıklarını ileri sürüyor.

Redding ve Mitchell’ın mirasçıları ise hem Jimi Hendrix Experience kayıtlarındaki telif hakları hem de bu parçalarla ilgili iki müzisyenin icracı haklarıyla ilgili iddialarda bulunuyorlar. Temyiz Mahkemesi, Sony Music’in sunduğu argümanları değerlendirdi ve dava aşamasına geçmesi konusunda bir engel bulunmadığını açıkladı ve argümanları reddetti. Tüm dünyada telif hakkı yasası uyarınca, icracılar, telif hakkına sahip olmasalar bile, icra ettikleri kayıtlarla ilgili haklara sahip. Pratik açıdan bu, plak şirketlerinin hem icracıların performanslarını kaydetmek hem de daha sonra kayıtlarını ticari olarak kullanmak için icracılardan resmi onay alması gerektiği anlamına geliyor.

Dominik Büyükelçiliği'nden Baharın Gelişini Kutlayan Özel Konser Dominik Büyükelçiliği'nden Baharın Gelişini Kutlayan Özel Konser

Zamanaşımı dava açılmasına engel değil

Sony Music, buna rağmen mirasçıların telif hakkı iddialarının zamanaşımı yasası tarafından engellendiğini savunmaya devam ediyor. Ancak, temyiz mahkemesi, bu davadaki ilgili yasaların mirasçıların telif hakkı ihlali iddiasında bulunmasını engellemediği konusunda yüksek mahkemeyle aynı fikirde. Tüm bunlar, anlaşmazlığın yargılama aşamasına geçeceği ve Aralık ayında mahkemeye ulaşmasının beklendiği anlamına geliyor. Mirasçılar adına konuşan sözcü Edward Adams ise Sony'nin geciktirme taktikleri nedeniyle davanın mahkemeye düzgün bir şekilde ulaşmasının 4 ay süreceğini belirtti. Her iki grup üyelerinin aileleri, iki grup üyesinin de yoksulluk içinde öldüklerini, eserlerinden, performanslarından ve Jimi Hendrix Experience'ın kurucu üyeliğinden hak ettikleri geliri hiçbir zaman alamadıklarını da iddia ettiler.

Jimi Hendrix2

Jimi Hendrix'in albümleri

Jimi Hendrix Experience, 1966 yılından 1970 yılına kadar sadece 4 yıl varlığını sürdürdü ve 3 stüdyo albümü kaydetmişti. Bu albümler, Mayıs 1967’de Birleşik Krallık'ta yayınlanan "Are You Experienced"; Aralık 1967'de yayınlanan "Axis: Bold as Love"; ve Ekim 1968'de yayınlanan "Electric Ladyland" albümleri idi. Bu albümlerin hepsi birleşik Krallık ve Amerika’da uzun süre “Top 10” listesinde kalmıştı ve toplamda 10 milyonun üzerinde albüm satışı gerçekleşmişti.

Jimi Hendrix'in mirası

Jimi Hendrix, 1970 yılında öldüğünde tahmini net serveti yaklaşık 400.000 Amerikan dolarıydı. Bu, günümüzün rock yıldızı standartlarına göre mütevazı bir miktar gibi görünse de, o dönemde müzik endüstrisinin finansal manzarasını göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir rakamı ifade ediyor. Jimi Hendrix'in ölümünden sonra, mirası da yoğun hukuki mücadelelerin konusu olmuştu. Başlangıçta, babası Al Hendrix mirası devralmıştı. Babasının 2002 yılındaki ölümünden sonra, mirasın kontrolü Jimi Hendrix’in evlat edinilmiş kız kardeşi Janie Hendrix'e geçti ve Hendrix mirası Experience Hendrix, LLC aracılığıyla yönetilmeye devam ediyor. Bu durum, Jimi'nin kardeşi Leon Hendrix de dahil olmak üzere diğer aile üyeleriyle anlaşmazlıklara yol açmıştı. Leon Hendrix, kız kardeşi Janie'nin miras üzerindeki kontrolüne mahkemede birçok kez itiraz etmişti.

Kaynak: Haber merkezi