İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), 5 yaşından 80 yaşına kadar her yaştan bireye kuraklıkla mücadele, sürdürülebilir tarım ve doğayla uyumlu yaşam konularında eğitim veriyor. Topraksız tarımdan atalık tohumlara kadar geniş bir yelpazede bilgi edinen gençler, hem tarımı öğreniyor hem de çevre farkındalığı kazanıyor.
İZTAM’da geleceğin çiftçileri yetişiyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde sürdürülebilir tarım politikaları kapsamında çalışmalarını artıran İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), genç çiftçilerin yetişmesine katkı sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan merkez, 16 bin dönümlük alanda iklim krizi ve kuraklıkla mücadeleye odaklanan eğitimler veriyor.
İlk kez toprakla tanışan çocuk ve gençler, “topraktan sofraya” sürecini hem teorik hem uygulamalı olarak öğreniyor. Eğitimlerde; güneş panelleri, topraksız sera, atalık tohumlar, yağmur hasadı, mantarcılık, organik tarım, su tasarrufu ve böcek otelleri gibi birçok konu işleniyor.
“Tüm İzmir’e yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz”
İZTAM’da sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Tarımsal Eğitim Ar-Ge ve Koordinasyon Şube Müdürü Murat Altun, eğitimleri ilkokuldan üniversiteye kadar farklı yaş gruplarına yönelik planladıklarını belirterek şöyle konuştu:
“İzmir tarımını geliştirmek adına üretim seraları ve araştırma parsellerinde uygulamalı eğitimler yürütüyoruz. Öğrencilere olduğu kadar üreticilere de iklim değişikliğinin etkileri, suyun doğru kullanımı gibi konularda eğitim veriyoruz. Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın desteğiyle bu faaliyetleri İzmir geneline yaymak istiyoruz.”
“Tarım sayesinde yeni başlangıçlar oluyor”
İZTAM’da ziraat mühendisi olarak görev yapan Eylül Adıgüzel ise her yaş grubuna hitap eden eğitimlerle, bireylerde büyük farkındalık oluştuğunu belirtti:
“Çocuklara doğa bilinci kazandırmayı ve sürdürülebilir tarımı öğretmeyi hedefliyoruz. Daha önce hiç tarımla ilgilenmemiş kişilere eğitim vererek, yeni bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz. Özellikle gençlerde bu eğitimler, mesleki farkındalık yaratıyor ve onları geleceğin çiftçileri olarak yetiştiriyor.”
Gençler deneyimlerini paylaştı
İZTAM eğitimlerine katılan meslek lisesi öğrencileri, yaşadıkları deneyimin hayatlarında önemli bir farkındalık yarattığını ifade etti:
-
Mina Yenihan: “İklim krizi hepimizin sorunu. Buraya gelene kadar bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Artık çevreye zarar vermemek için daha dikkatli olacağım.”
-
Esra Mülhüm: “Binalarda yaşıyoruz, doğayla kopuğuz. Burada bitkilerin hayatını öğrendik. En çok ilgimi böcek oteli çekti.”
-
Beren Akkuş: “İnsan neslinin devamı için tarım çok önemli. Burada bitkilerin duyuları olduğunu bile öğrendik.”
-
İlayda Ertürk: “Kentlerde oksijenimiz az. Bu tarz yerlerin çoğalması gerekiyor. Böcek oteli çok ilgimi çekti.”
İzmir örnek oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir tarıma ve doğayla uyumlu yaşama yönelik attığı adımlar, sadece öğrencilerin değil, tüm kent sakinlerinin dikkatini çekiyor. İZTAM’ın verdiği eğitimler hem çevre bilincini artırıyor hem de geleceğin çiftçilerini doğaya kazandırıyor.