Avrupa ülkelerinin öncülük ettiği kapıdan kapıya atık toplama projesi, İzmir'de hayata geçirildi. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı'na giden ambalaj atıklarını azaltmayı, çevreyi korumayı ve atıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlamayı amaçlayan proje, ilk aşamada Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak'ta belirlenen 8 pilot mahallede uygulamaya konuldu.

Sıfır Atık Projesiiii

QR kodlu poşetler kapı kapı dağıtıldı

Projede, İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile belediye işletmelerinden İZDOĞA AŞ iş birliği yaptı. Bu kapsamda 60 kişilik ekip, üzerinde QR kod bulunan mavi renkli poşetleri ev ev dolaşarak vatandaşlara dağıttı.

Karabağlar, Bayraklı, Konak, Menderes, Bornova ve Narlıdere'nin belirli mahallelerinde QR kodlu poşetleri alan yurttaşlar, ambalaj atıklarını bu poşetlerde biriktirerek haftalık olarak teslim edecek.

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz gözaltılar hakkında konuştu: Adı konulmamış cadı avı! İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz gözaltılar hakkında konuştu: Adı konulmamış cadı avı!

Yurttaşlar projeye tam destek verdi

Projeyi İzmirliler büyük bir ilgiyle karşıladı. Mahalle sakini Alaattin Şensurat, "Bu projeyi canı gönülden destekliyoruz. Evlerden toplanması geri dönüşümü daha kolay hale getirecek. Büyükşehir Belediyemizi tebrik ediyorum" dedi. Apartman yöneticisi Ümmühan Madran ise "Apartman sakinleriyle paylaşacağım. Bu sayede daha temiz bir çevreye kavuşacağız" diye konuştu.

Sıfır Atık Projesi

"Evlerden toplanacak olması çok iyi"

Apartman sakini Nurettin Aktaş ise "Atıkların evden toplanacak olması çok güzel. Bu projeyi başlatan herkese teşekkür ederiz. Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için hepimizin elinden geleni yapması gerek" ifadelerini kullandı.

QR kodlu takip sistemi ile etkin atık yönetimi

Proje kapsamında toplanan poşetlerdeki QR kodlar sayesinde atık poşetlerinin hangi haneden toplandığı kayıt altına alınacak. Toplanan ambalaj atıkları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzDönüşüm Fabrikası'nda ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. Yetkililer, QR kodlu poşetlere yalnızca ambalaj atıklarının atılması gerektiğini vurgulayarak organik atık ekleyenlerin cezai yaptırıma maruz kalacağını belirtti.

Sıfır Atık Projesii

Mavi poşetlere neler atılmayacak?

Mavi poşetlere; karton bardak, kağıt havlu, mendil ve peçete, pipet, porselen eşya, izmarit, sakız, bebek bezi, strafor köpük, yapışkan bant, yağlı kağıt, diş macunu tüpü, tek kullanımlık çatal, bıçak ve paketleme köpüğü gibi maddelerin atılmaması gerektiği bildirildi. Yetkililer, bu konuda yurttaşların dikkatli olmasını istedi.

Kaynak: Bülten