İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu ve İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED)’in düzenlediği 6 Şubat depremi anma ve farkındalık etkinliği saat 13:24’de İzmir Kent Konseyi binasında gerçekleşti. Etkinliğe İZ-AFED üyeleri, Kent Konseyi protokol üyeleri, akademisyenler, hekimler, TRAC Konak, BisiDestek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu adına İnşaat Yüksek Mühendisi ve İş Güvenliği uzmanı Murat Burak Paksoy, İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Emine Gümüş, İzmir Kent Konseyi Başkan Adayı Özgür Topaç ve İzmir Afet Derneği (İZ-AFED) Başkanı Servet Ertaş gerçekleştirdi.
“Halkımızı bilinçlendirmeliyiz”
İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu adına İnşaat Yüksek Mühendisi ve İş Güvenliği uzmanı Murat Burak Paksoy, 6 Şubat’ta meydana gelen depremle ilgili şunları söyledi: “Yakın zamanda yaşanan iki büyük deprem, eşi benzeri olmayan bir duruma yol açtı. 11 ili etkileyen bu depremler, yaklaşık 55 bin can kaybına neden oldu. Hala kaybolan vatandaşlarımız var. Depremlerin sebepleri hep aynı. Kalitesiz malzeme kullanımı, bozuk yapılar, işçilik ve proje hataları hep aynı. Bu durumun değişmesi lazım. Çürük binalarda yaşamaya devam ediyoruz. Belki evimiz 10 metrekare küçülmesin diye dönüşüme girmiyoruz. Zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Halkımızı bilinçlendirmeliyiz. Artık hatalar belli, ve bu hataları kabul etmek zorundayız.”
“Sivil toplum gücü ile hareket etmeliyiz”
Deprem ve dirençli kentlere ilişkin projelerin eksik kaldığını belirten İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Emine Gümüş, şunları söyledi: “Televizyonlarda günlerdir deprem haberlerini izliyoruz. 2 yıl önce yaşadığımız depremde hepimiz çok çaba harcadık. O günü hatırlamak bile istemiyoruz. Deprem 7,7 şiddetindeydi, öncesinde artçılarla büyük bir korku yaşadık. 11 il yıkıldı, 53 bin insanımız hayatını kaybetti. Beni en çok üzen nokta bu. Olası bir depremde neler yaşarız diye yıllardır arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Ama şu an bir deprem olsa, ne yapacağız? Hazırlığımız yok. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalar yaptık, Kent Konseyi’nde de çalışmalar yapıldı ama sonuç önemli. Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Sivil toplum gücüyle hareket etmek ve ‘ne yapabiliriz’i konuşmak gerekiyor. Korkularımız var ama somut bir şey yok. Naci Görür’ün toplantısında çok konuştuk, ancak projelerimiz yarım kaldı. Savaşa hazırlanır gibi hazırlık yapmalıyız.” İfadelerini kullandı.
“Ben de depremzedeyim”
İzmir Kent Konseyi Başkan Adayı Özgür Topaç, İzmir depremi sonrası yaşadıklarını ve afetlere ilişkin yaşanan eksiklikleri vurgulayarak önemli açıklamalarda bulundu. Topaç, “İzmir depreminden sonra içinde gözü yaşlı kediyi hatırlayan var mı? O kedi benim kedimdi. Ben de depremzedeyim, evimi kaybettim. Bazen ‘damdan düşeni anlamak için damdan düşmeye gerek yok’ denir ancak bazen gerçekten gerekiyor. Bugün depremzedeleri anıyoruz ancak empati yapmak kolay değil, ta ki bunu yaşayana kadar. Yılmaz Ergün apartmanında zemin katında çıkan kişiyim. Her zaman bu konuları anlatmalıyız. Depremi çok fazla konuşmam, hassas olduğum bir konu. Hepimiz bir gün sosyal desteğe ihtiyaç duyacağız. Psikolog 3. seanstan sonra çok fazla destek aldığımı söyledi. Eşim, dostum beni hep sarmalayarak destek verdi. Depremin ikinci gününden itibaren de deprem yaralarımı sarmaya başladım. Sosyal destek çok kıymetli. Afet dediğimizde sadece depremi kastetmiyoruz. İzmir’de devasa bir yangın oldu. Köylerde insanlar evlerini, hayvanlarını ve tarlalarını kaybetti. Afetler çok yönlü etkiler yaratıyor. Yangınlar ekolojik yıkıma neden oluyor. Doğaya kötü davranıyoruz. Akbelen ormanında köylüler ormanlarına sahip çıktı. Ormanlar yok ediliyor, sular çekiliyor, aşırı yağışlar geldiğinde sel oluyor. Bunlar doğal afetler diyoruz ama bazen bunlar sanki bizim kendi afetlerimiz gibi. Kent Konseyi’nden ricam, afetler için bir meclis oluşturulmasıdır. Tüm STK’lar cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığa sahiplerse, afetler konusunda da aynı duyarlılığa sahip olmalılar. Yerel yönetimlerle, merkezi yönetimlerle ve sendikalarla bu konuyu birlikte ele almalıyız. Umarım bu tür çalışmalar bir an önce başlar. İzmir, ülkeye örnek bir meclis kurarak bu konuda çalışmalar yapabilir,” dedi.
“Hem binalarımız hem de toplumumuz dirençli olmalı”
İzmir Afet Derneği (İZ-AFED) Başkanı Servet Ertaş konuşmasında, “Ülkemiz, önemli bir deprem kuşağında yer alıyor. Cumhuriyet tarihimizde büyük afetler yaşadık. Erzincan’daki büyük deprem, ardından Kahramanmaraş’taki büyük deprem, ve şimdi de ikincisi… Bu depremlerden hepimiz etkilendik. Acıyı hala yaşıyoruz. Çalışma grubumuzu 30 Ekim’de İzmir’deki deprem sonrası kurduk. AFAD’ta uzun yıllar görev aldım. Ancak afet eğitimi kalıcı davranışlara dönüşmüyor. Hem binalarımız hem de toplumumuz dirençli olmalı. Ancak şu anda her iki konuda da sıkıntılarımız var. Bu konuda ders çıkartmalıyız.” Şeklinde konuştu.