İzmir Körfezi'nde, özellikle Bostanlı sahili yakınlarında, deniz suyundaki azot ve fosfor miktarının artması sonucu "deniz marulu" olarak bilinen Ulva lactuca türü yosunlar hızla çoğalarak su yüzeyini kapladı. Yeşil bir örtü oluşturan bu durum, hem çevre kirliliği hem de ekosistem dengesi açısından endişe yarattı.

Uzmanlardan kirlilik uyarısı!

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, körfezdeki kirliliğin deniz yosunlarının hızla çoğalmasına yol açtığını belirtti.

Taşkın, denizdeki azot ve fosfor gibi besleyici elementlerin artmasının, özellikle sıcaklıkların yükseldiği dönemlerde yosun patlamalarına neden olduğunu ifade etti. "Deniz marulları iki üç aylık bir yaşam döngüsüne sahiptir ve hızlı üremektedir. Bu nedenle yılda birkaç defa bu artışlar gözlenebilir." dedi.

19 yıllık bekleyiş sürüyor: Bornova Merkez Metrosu hangi aşamada? 19 yıllık bekleyiş sürüyor: Bornova Merkez Metrosu hangi aşamada?

Deniz Marulu3

Balık ölümlerine yol açabilir!

Taşkın, geçen yıl benzer bir durumun ardından balık ölümlerinin yaşandığını hatırlatarak, "Bu aşamada deniz marullarını toplamak çok doğru bir işlem olmayabilir. Çünkü sudaki bu besleyici elementlerin azalmasına neden oluyor. Bunların toplanması besleyici elementlerin diğer fırsatçı planktonik türler tarafından kullanılmasına neden olacaktır. Bu da geçen yılki balık ölümlerine neden olan artışları tetikleyebilir" şeklinde konuştu.

Yetkililerin durumu yakından takip ettiği belirtilirken, uzmanlar körfezdeki kirliliğin azaltılması ve ekosistemin korunması için uzun vadeli önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: AA