İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden Ege Şehir Planlama AŞ., aldığı yeni bir kararla Burano ve Murano City isimli iki konut projenin yer aldığı İmece Yaka Kooperatifi ile arasındaki sözleşmeyi feshettiğini açıkladı. İzmir İmece Yaka Konut Kooperatifi’nin, belediye iştiraki olan Egeşehir AŞ ile arasındaki sözleşme feshedilmek ve üyelerin ödediği paralarla yapılan inşaat alanından kooperatifin tahliye edilmesi istendi.

Çeşme bu sezon dolup taşacak Çeşme bu sezon dolup taşacak

Egeşehir AŞ., 2022 Eylül'de lansmanı dönemin Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapılan, 36 ayda teslim sözü verilerek satışa çıkarılan Burano ve Murano City isimli iki konut projesinin yer aldığı İmece Yaka Kooperatifi'ne 9 Şubat 2025'te yapılan Olağanüstü genel kurulun hemen öncesinde ihtar çekti. Egeşehir'in gönderdiği ihtarda 17 Şubat'a kadar şantiyenin boşaltılması ve 17 Şubat'ta kendilerine teslim edilmesi talep edildi.İmece Kooperatifi Üyeleri

İmece Yaka Kooperatif üyeleri şantiyede

İmece Yaka Kooperatif üyeleri sözleşme feshi ve şantiye teslimine tepki göstermek için 17 Şubat tarihinde konut inşaatının bulunduğu şantiyede toplandı. İzmir İmece Yaka Konut Kooperatifi yeni Yönetim Kurulu adına konuşan Tolga Ahıskalıoğlu, inşaatların 2025 yılının ağustos ayında teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Ahıskalıoğlu, “Bu inşaatların, kooperatifin ve evlerin yapılması için paydaşlar kim? bunu cevaplandırmak gerekiyor. Bu evler bize pazarlanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantisi altında, Egeşehir Planlama firmasının denetiminde olduğu söylenerek pazarlandı. Bizlere kooperatif yönetiminin çok güvenilir olduğu ve başında önemli insanların olduğu söylendi. CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Ankara İl Başkanı Ümit Erkol gibi kişilerin kooperatif yönetiminde olduğu bizlere iletildi. Şenol Aslanoğlu kooperatifin kurucu ortağı, Ümit Erkol ise eşi üzerinden kooperatifimizin daire ortağı. Böyle bir yapı olduğunu görünce biz de güvendik. Bizler mevcut duruma baktığımızda inşaatların ilerlemediğini görüyorduk, ne olduğunu sorduğumuzda ise ruhsatta sıkıntı olduğunu söylüyorlardı. Bu konuda karşımızda hiçbir muhatap bulamıyorduk, sadece kooperatifin sekreteri ile konuşabiliyorduk.” dedi.

“İzmir’de 5 kooperatif daha benzer durumda”

Ahıskalıoğlu, “Bu konu üzerine şahsım adına araştırma yaptım ve İzmir'de 5 tane kooperatifin daha benzer durumda olduğunu öğrendim. Bu kooperatiflerin hepsi de aynı durumda, kooperatifler kurulmuş, inşaatları ise yarım kalmış. Ben de benzer sorundan müzdarip insanları bir araya getirmek için bir sosyal medya platformunda grup kurdum ve hep beraber bir birlik olduk. Bizim bir amacımız var burada yanlış giden bir şey var ve biz hiçbir şey bilmiyoruz. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor diye sorduğumuzda kooperatif yönetimini ortaklı olarak devir almamız gerektiğine karar verdik. 9 Şubat’ta olağanüstü genel kurul oldu, neden olağanüstü diyorum çünkü kooperatif yönetimi ısrarla bizim genel kurul taleplerimize cevap vermedi. Biz de bu duruma istinaden bir avukat tuttuk 82 ortak tek tek vekalet verdik ve ondan sonra mahkemeye başvurduk. 2. Asli ticari mahkeme kararı ile olağanüstü genel kurul yapma hakkı şahsıma verildi. Biz de ekip arkadaşlarımla beraber genel kurulu organize ederek icra ettik. 9 Şubat’ta gerçekleşen genel kurulda büyük oy çoğunluğu ile genel kurulu aldık. Bizler devir teslim işlemleri ile uğraşırken 7 Şubat’ta Egeşehir tarafından tarafımıza ihtarname çekildi. İhtarnamede, kooperatifin vazifesini yerine getirmediği, taahhüt ettiği sürede inşaatları tamamlamadığı ve şantiyenin ayın 17'sinde boşaltması gerektiği söyleniyor. Bu yazı biz daha genel kurul yaparken geldi, bize yolladıkları tebligatı 14 Şubat’ta mesai saatinden sonra ilettiler.” İfadelerini kullandı.İmece Kooperatifi Üyeleri-1

“Burada hukuksuzluk var”

Ahıskalıoğlu, “Biz buradan belirtmek istiyoruz, eğer bir anlaşmazlık varsa noter huzurunda yapılan sözleşme tek taraflı olarak bir fesih tebligatı ile fes edilemez ve şantiye boşaltma kararı çıkartılamaz. Eğer böyle bir durum varsa bunun mahkeme kararı ile yapılması lazım, yapılmış inşaatlarımız var bunların maliyet hesaplarının yapılması lazım işlerin yürüyüşü böyledir. Burada bir hukuksuzluk var, biz de burada hukukun bize tanımış olduğu bir hak ile hapis hakkı denen hakkımızı kullanarak bu şantiyeyi teslim etmeyeceğiz. Biz Egeşehir ile yapıcı bir şekilde çalışmak istiyoruz, burada Egeşehir’in yaklaşımı şöyle sanki iki tane şirket var iki şirket arasında bir hukuki anlaşmazlık var. Egeşehir bir belediye iştiraki olduğu için burada bir kamu sorunu da var, mağdur edilen 300’e yakın ortak var, paraların ödemelerin tamamı neredeyse bitmiş durumda ama inşaatları %20’lerde, bir kısmına çivi dahi çakılmamış durumda. Burada Egeşehir umarım yaptığı yanlıştan dönecektir çünkü kamu yararını da gözetmek zorundadır. Bizler burada mağdur edilmiş ortaklarız, bugün burada gelen görevlileri güzel bir şekilde ağırlayıp, konuşup uğurlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Bu tebligat bizi çok şaşırttı"

Daha önce Egeşehir Planlama A.Ş. yetkilileri ile bir araya geldiklerini vurgulayan Ahıskalıoğlu, “Bize konuyu izah ettiklerinde mevcut yönetimin ilerleyişinden ve yaklaşımından memnun olmadıklarını, kendilerinin de ortaklardan oluşan bir yönetim oluşursa bunu olumlu karşılayacaklarını söylediler. Biz de bu motive ile yola çıktık, aldığımız bu tebligat bizi çok şaşırttı ve gelmesini beklemiyorduk.” dedi.

Muhabir: Doğay Akın