Türkiye’de hanelerin alışveriş alışkanlıkları 2024’te önemli değişiklikler gösterdi. Ipsos’un yayınladığı ‘Hızlı Tüketim Ürünleri’ raporuna göre, hanelerin tüketim harcamaları yüzde 67 artarken, gıda ve içeceğe ayrılan pay yüzde 83’e yükseldi.

Enflasyonun etkisiyle alışveriş sıklığı ve harcama tutarı artarken, indirim marketlerine yönelim hız kazandı.

Haneler daha fazla ve daha sık alışveriş yaptı

Ipsos’un raporuna göre, hanelerin 2024’te hızlı tüketim ürünleri harcaması, geçen yıla göre yüzde 67 oranında arttı. Artan fiyatlar nedeniyle harcamalar yükselirken, alışveriş sıklığı da arttı.

Pandemi sonrası azalan alışveriş sıklığı, 2024’te haftada ortalama 4 kez olmak üzere yılda 219 defa alışveriş yaparak yükselişe geçti. Haneler, 2023 yılına kıyasla 17 kez daha fazla alışveriş yaparken, her bir alışverişte ortalama 229 TL harcadı. Bu rakam geçen seneye göre yüzde 50’lik bir artışı temsil ediyor.

En fazla büyüyen kategoriler: Et, atıştırmalık ve içecek

Rapora göre, haneler harcamalarının yüzde 83’ünü gıda ve içeceğe, yüzde 9’unu kişisel bakım ürünlerine, yüzde 8’ini ise ev bakım ürünlerine ayırdı. Gıda-içecek kategorisinde cirosal olarak en fazla büyüyen gruplar et ve et ürünleri, atıştırmalıklar ve içecekler oldu.

Buna karşılık, temel gıda kategorilerinde alım miktarındaki artış sınırlı kaldı. Çay, yoğurt, beyaz et, süt, bakliyat ve makarna gibi temel ürünlerin tüketiminde ciddi bir değişiklik olmazken, bisküvi, çikolata kaplamalar, cips, gazlı içecek ve meyve suyu gibi ürünlerin tüketimi arttı.

19 Mart güncel döviz kurları: Dolar ne kadar? Euro ne kadar oldu? 19 Mart güncel döviz kurları: Dolar ne kadar? Euro ne kadar oldu?

İndirim marketleri öne çıktı

Hanelerin alışveriş tercihleri de değişti. İndirim marketleri, 2023’e kıyasla ortalamanın üzerinde büyüyerek yüzde 36 pazar payına ulaştı. Özellikle BİM ve A101, bu büyümede etkili oldu.

Ulusal ve yerel zincir marketler de pazar payını artırırken, tüketicilerin her 100 TL’lik harcamasının 54 TL’sini markalı ürünlere, 24 TL’sini açık ürünlere, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdığı belirlendi. 2024’te ev bakım kategorilerinde alım miktarı artarken, kağıt ürünlerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Temizlik ürünleri, en fazla büyüyen gıda dışı kategori oldu.

Kaynak: Haber Merkezi