Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle yetkilerinin askıya alınmasının ardından, Anayasa Mahkemesi'nde görülen azil davasının son duruşmasında suçlamaları reddetti. Göreve dönmesi durumunda anayasa değişikliği yapmak için çalışacağını belirten Yoon, toplumsal değişimlere uygun bir anayasa oluşturma sözü verdi.

Muhalefete karşı hamle

Yoon’un ilan ettiği sıkıyönetim, ülkede büyük bir siyasi krize yol açmış ve Ulusal Meclis tarafından azil süreci başlatılmasına neden olmuştu. Sıkıyönetim, muhalefetin "devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu" iddiasıyla ilan edilmişti. Duruşmada, Yoon’un sıkıyönetimi bir ayaklanma girişimi olarak nitelendiren Ulusal Meclis avukatları, Yoon’un anayasayı ihlal ettiğini belirterek, azil kararının onanmasını talep etti. Yoon’un avukatları ise, sıkıyönetimin muhalefetin yasama faaliyetlerini engellemek amacıyla yapıldığını savundu.

"İnsanlara karşı üzgünüm"

Yoon, duruşmaya katıldığında suçlamaları reddederek, ülkenin içindeki siyasi kriz nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiğini ifade etti. Ayrıca, azil süreci hakkında, "İnsanlara karşı üzgün ve minnettarım. Ancak bana tanınan sürede işimi yapamamak beni üzüyor" dedi. Yoon, görevine geri dönmesi durumunda anayasa değişikliği yapma sözü verirken, "Toplumumuzdaki değişimlere uygun bir anayasa ve siyasi yapı oluşturmak için elimden geleni yapacağım" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Kiev'e İHA ile saldırdı: 3 ölü Rusya'nın Kiev'e İHA ile saldırdı: 3 ölü

Sıkıyönetim ilan etmişti

3 Aralık’ta "Muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu" iddiasıyla sıkıyönetim ilan eden Yoon hakkında başlatılan azil süreci devam ediyor. Yoon, 15 Ocak’ta tutuklanarak ifade vermeye götürülmüş, kendisini suçlayan soruşturmayı "yasadışı" olarak nitelendirmişti. Anayasa Mahkemesi, Yoon’un görevden alınıp alınmayacağına dair nihai kararı mart ayında verecek.

Kaynak: İHA