Gıda, yaşamın sürdürülebilmesi için temel bir ihtiyaç olsa da sağlıksız üretim ve tüketim koşulları, insan hayatını tehdit ediyor. Dünya Gıda Günü dolayısıyla açıklama yapan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Gıdaların üretimden sofraya kadar mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel kirlenmeden uzak olması gerekiyor. Ancak günümüzde katkı maddeleri, pestisitler ve ultra işlenmiş gıdalar sağlığımız için ciddi tehdit oluşturuyor” dedi.
“Ultra işlenmiş gıdalar karaciğer ve kalbi vuruyor”
Prof. Dr. Göral, özellikle son yıllarda karaciğer yağlanması, tansiyon ve kalp-damar hastalıklarındaki artışta işlenmiş gıdaların büyük payı olduğunu vurguladı. Göral, “Bazı gıdaların uzun süre bozulmaması için kullanılan katkı maddeleri karaciğer yağlanması, hipertansiyon, damar sertliği ve bağırsak mikrobiyotasında bozulmalara yol açabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca doğal ve az işlenmiş gıdaları tercih etmek gerekiyor” dedi.
“Pestisit kalıntılarına karşı karbonatlı temizlik”
Tarımda kullanılan kimyasal ilaçların (pestisitlerin) de insan sağlığına zarar verdiğini belirten Göral, şu uyarılarda bulundu:
“Meyve ve sebzeler ilaçlama nedeniyle kimyasal kalıntılar içerebilir. Bu ürünleri tüketmeden önce bol suyla, gerekirse karbonatla yıkamak faydalı olur. Pestisitlerin etkisi haftalarca sürebildiği için organik ve yerel ürünleri tercih etmek en doğru yaklaşımdır.”
“Gıdalar tekrar tekrar ısıtılmamalı”
Evde gıda hazırlanırken de hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Göral, “Ellerin, kullanılan bıçak ve kesme tahtalarının temiz olması gerekir. Pişirilen gıdalar buzdolabında saklanmalı, tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Gıdanın güvenliği, üretimden tüketime kadar tüm zincirin dikkatli yürütülmesine bağlıdır” ifadelerini kullandı.