Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, Ramazan pidesi fiyatları merak konusu olmaya başladı. Pideci vitrinlerinde fiyatlar artarken, evde Ramazan pidesi yapmak isteyenler için ise pratik bir tarif sunuluyor. İşte, geleneksel Ramazan pidesini evde yapmanın tarifi.
Evde ramazan pidesi yapmak için gerekli malzemeler
Hamuru için:
- 5 su bardağı un
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için:
- Susam
- Çörek otu
Evde ramazan pidesi nasıl yapılır?
- Hamur yapımı: Yoğurma kabına un, instant maya, şeker ve tuzu alıp karıştırın. Ortasını çukurlaştırın ve ılık suyu ekleyin. Kenarlardaki unu yavaşça karıştırarak hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı ele yapışan yumuşak bir dokuya sahip olmalı.
- Hamurun mayalanması: Yoğurduktan sonra hamuru un serpilmiş tezgaha alıp bir süre daha yoğurun. Hamurun üzerine streç film çekip temiz bir bezle örtün. 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
- Hamurun şekillendirilmesi: Mayalanan hamuru tekrar tezgaha alıp 1-2 dakika yoğurduktan sonra 2 eşit parçaya bölün. Bezeleri yuvarlayarak şekil verin ve 10-15 dakika tekrar mayalanmaya bırakın.
- Pidelerin hazırlanması: Fırın tepsisine galeta unu serpin ve hamurları tepsiye yerleştirin. Yumurtalı yoğurt karışımını pide hamurlarının üzerine sürün. Ardından hamurları tepsi genişliğinde açın ve kenarlarda daire şeklini vermek için parmak uçlarınızla bastırın.
- Üzeri için: Hamurların üzerini yumurtalı karışım ile fırçalayın ve bolca susam ve çörek otu serpin.
- Pişirme: Önceden ısıttığınız 230°C fırında pidelerinizi üzeri kızarana kadar pişirin.
Evde yapılan Ramazan pidesi, misafirlerinize veya ailenize sofralarınızı şenlendirecek. Fiyat artışlarını göz önünde bulundurarak, evde yapmayı tercih edenler için bu tarif pratik ve lezzetli bir seçenek sunuyor.