Kiracılar, uzun süre oturdukları evlerde dekorasyon ve yenileme yapmak isteyebiliyorlar. Özellikle mutfak dolaplarını boyama, eski kapıları yenileme gibi işlemler, sosyal medya sayesinde oldukça popüler hale geldi. Ancak, yapılan bu değişikliklerin ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlara yol açabileceği gözlemleniyor. Peki, kiracılar evlerinde değişiklik yaparken nelere dikkat etmeli? Ev sahibi onayı gerçekten gerekli mi?
Kiracılar hangi değişiklikleri yapabilir?
Kiracılar, evde bazı basit tadilat ve değişiklikler yapabilirler. Ancak, özellikle ev sahibi onayı gerektiren işlemler de mevcut. Kiracılar, evdeki duvarlara resim asmak, ışıklandırma yapmak, klima takmak veya boya-badana işlemleri gibi küçük estetik değişiklikleri ev sahibinin izni olmadan yapabilirler. Ancak, mutfak ankastre sistemleri, iç kapı boyaları gibi demirbaşlarda yapılacak değişiklikler için mutlaka ev sahibinden izin alınması gerekiyor.
İzin almadan yapılan tadilatlar yasal sorunlara yol açabilir
Ev sahibinin onayına tabi olmayan değişiklikler yapılabilirken, izinsiz yapılan tadilatlar kira sözleşmesinin ihlali anlamına gelebilir. Bu durumda, ev sahibi kiracıya ihtarname gönderebilir ve 30 gün süre vererek tadilatları eski haline getirmesini isteyebilir. Bu süre içinde değişiklikler yapılmazsa, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahip olabilir.
Kiracılar tahliye sırasında evlerini eski haline getirmek zorunda
Kiracılar, evde yapılan değişikliklerin sonunda evi eski haline getirmek zorundadır. Bu, hem ev sahibinin onay verdiği tadilatlar hem de izinsiz yapılan değişiklikler için geçerlidir. Kiracı, evin teslimi sırasında yapılan değişikliklerin masrafını karşılayarak eski haline getirme yükümlülüğüne sahiptir.