Sicilya Adası'nda bulunan Etna Yanardağı, dün akşam saatlerinde güney yamacında yer alan ‘Bocca Nuova’ kraterinde güçlü bir lav akışıyla harekete geçti. Etna, Avrupa'daki en yüksek yanardağ olarak bilinirken, son dönemdeki aralıklı kül püskürme faaliyetleri, bu ani lav akışının habercisi olmuştu. Bölgedeki sakinler ve bilim insanları, yanardağın aktifliğini yakından takip ediyor.

Etna yanardağı hakkında bilgiler

Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğusunda, Messina ve Katanya şehirlerine yakın bir konumda bulunuyor. Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağ olma özelliğine sahip olan Etna, 3.357 metreye kadar yükseliyor. Ancak, zirvesindeki püskürmeler sonucu bu yükseklik zaman zaman değişiyor. 1190 kilometrekarelik alanı kapsayan Etna, İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biri olarak kabul ediliyor. Bu devasa yanardağ, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti.

İBB soruşturmasında adı geçen Emrah Bağdatlı firari çıktı. Kameramanlıktan şirket patronluğuna yükselmişti İBB soruşturmasında adı geçen Emrah Bağdatlı firari çıktı. Kameramanlıktan şirket patronluğuna yükselmişti

Son dönemde aralıklı olarak kül püskürten Etna, dün gece daha da hareketlendi ve 'Bocca Nuova' kraterindeki çatlaklardan büyük bir lav akışı başladı. Şu an için herhangi bir tehdit bulunmuyor ancak yerel yetkililer, aktifliği göz önünde bulundurarak sürekli izleme yapıyorlar.

Bilim insanları Etna'yı takip ediyor

Etna'nın hareketliliği, bölgedeki bilim insanlarını alarma geçirdi. Yanardağ, sürekli izleniyor ve geçmişteki büyük patlamalar göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmakta. Etna, oldukça aktif bir yanardağ olarak, sadece Sicilya için değil, tüm Avrupa için büyük bir risk oluşturabilir. Son haftalarda gerçekleştirilen gözlemler, yeni patlamalar için uyarı işareti olabilir.

Etna'daki hareketlilik dünya mirasını etkileyebilir

Etna, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti ve dünyanın en önemli doğal oluşumlarından biri olarak kabul ediliyor. Her ne kadar son püskürmeler şu an için herhangi bir felakete yol açmasa da, yanardağdaki artan hareketlilik, bölgedeki doğal dengeyi etkileyebilir. Bilim insanları, Etna'nın aktifliğinin artması durumunda, hem bölge sakinlerini hem de turizmi olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.