Ramazan ayı öncesinde tarihi Emevi Camisi'nde iç mekanda bakım ve onarım çalışmaları başladı. Büyük tarihi ve dini öneme sahip camideki restorasyon titizlikle sürdürülüyor. Bu süreçte cami içindeki halılar kaldırıldı. Küçük çaplı temizlik ve tadilat işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Türkiye'den getirilen yeni halılar serilmeye başlandı.

Halılar Gaziantep'li ustalar tarafından yenileniyor

Esad rejiminin yıkılmasından sonra Suriye'de yeni bir döneme girilirken Türkiye, bölgenin kalkınması için elini taşın altına koydu ve gerekli tüm çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyor. Suriye'nin kalkınması için gerekli desteği veren Türkiye, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan tarihi Emevi  Camisi'nin halıları için harekete geçti ve çalışmalara başladı. Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Emevi Camisi'nin halıları, Gaziantep'li halıcılar tarafından başta sona yenileniyor. Çalışmalar kapsamında cami içindeki halılar kaldırıldı. Küçük çaplı temizlik ve tadilat işlemlerinin ardından camiye Türkiye'den getirilen yeni halılar serilmeye başlandı. Caminin tarihi dokusunu hissettirecek seçimler yapılırken çalışmaların ilk teravih namazına kadar tamamlanacak. Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Suriye'nin başkenti Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birisi.

Renkleri ve desenleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçti

Emevi Camisi'nin halılarının yenilenmesi için önce devletten izin aldıklarını, ardından nasıl bir model çalışacaklarına ilişkin bir kurul oluşturduklarının altını çizen Fatma Şahin, daha önce yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti;

"Burada yüzde 100 yün olmasına karar verdik çünkü cami çok kıymetli. Hangi renk, hangi desende olacak? Bu alternatifleri çalıştıktan sonra AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül'e bildirdik, o da Sayın Cumhurbaşkanımıza iletti. Cumhurbaşkanımız, bu alternatiflerden beğendiği deseni bize söyledi. Biz Suriye'deki Türk Büyükelçisine bunları attık. Sonra da kendi teknik heyetimizi hem Şam Büyükelçimize hem de karşı tarafın bu işten sorumlu Bakanına gönderdik. Yaptığımız çalışmaları anlattık. Onlar da yapılan çalışmalardan dolayı çok memnun olduklarını söylediler ve onayladılar."

116 yıllık tarihi konak restore ediliyor 116 yıllık tarihi konak restore ediliyor

İlk teravihe yetişecek

"Yüzde 100 yün ve çok özel halı olduğu için bordo renkli malzemenin hemen üretilmesi gerekiyor.'' diyen Şahin, ''Şu an Halıcılar Birliğimiz malzeme üretmeye başladı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın bilgisi dahilinde... Yani devlet onayı alındı. Sektör buna hazırlandı. Biz de belediye olarak lojistikçiyiz ve uygulamacıyız, caminin özellikle avizelerin temizlemesinden mermerlerin temizlenmesine, halının döşenmesine... Çok özel cami olduğu için camide büyük mermer direkler var, onların arası nasıl döşenecek? Bir mühendislik, bir mimari bakış gerekiyordu. Heyet bunun fotoğraflarını aldı. Kendi çalışmasını yaptı. İlk toplantımızın sonunda bismillah dedik ve çalışmaya başladık. Sektör heyecanlı, bizim arkadaşlarımız heyecanlı. İnşallah ilk teravihe yetişecek şekilde camimizin halılarını yapmaya başladık." ifadelerini kullanmıştı.