Çorum’un İskilip ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki harita mühendisi Mehmet Ulucan, Kuruçay mevkiindeki yaklaşık 250 metrekarelik arazisinde katma değerli bir ürün yetiştirmek için araştırma yapmaya başladı. Yaptığı araştırmalar neticesinde safranla tanışan Ulucan, tarlasının olduğu bölgedeki iklim şartlarının Türkiye'de safranın merkezi olarak bilinen Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle aynı olduğunu öğrendi. Deneme amacıyla Ağustos ayında tarlasına safran eken Ulucan, ilk hasadını yaptı. Dünyanın en pahalı baharatı olarak gösterilen ve kilogramı 600 bin TL'ye alıcı bulan safranı yetiştirmeyi başaran Ulucan, ilçede yaşayan vatandaşların da bu ürünle tanışarak yetiştirmesi için destek sağlamak istediğini ifade etti.
Ulucan, safran bitkisinden yaptığı çay ve reçeli, tarlasını ziyaret eden İskilip Belediye Başkanı İsmail Çizikçi ile vatandaşlara ikram etti.

Safranla kırsal kalkınma modeli

Ulucan, “Kırsal kalkınma üzerine ne yapabiliriz derken safran bitkisi karşımıza çıktı” diyerek ekimini anlattı. Ağustos ayında 20 kilo tohumla dikim yapılan safran, sadece can suyu verilerek yetiştirildi. Soğan ailesinden olan safran üç yıl boyunca ürün veriyor ve kış gübrelemesi ile bahar temizliği yeterli oluyor.

ALOCK otel kapı kilitleri: Türkiye’de güvenlik ve teknolojide yeni standart
ALOCK otel kapı kilitleri: Türkiye’de güvenlik ve teknolojide yeni standart
İçeriği Görüntüle

Yüksek değerli ürün ve yeni fırsatlar

Ulucan, ürettikleri safrandan çay, reçel ve lokum yaptıklarını belirtti. Gramı 500 TL’den satılan Anadolu safranı, İran ve İspanyol safrasından daha değerli bulunuyor. Ulucan, “Bu topraklarda yetişen ürünü göstermek ve daha fazla insanın faydalanmasını sağlamak istiyoruz” diyerek, İskilip’te yeni bir kırsal kalkınma modeli hedeflediğini vurguladı.

Kaynak: İHA