Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1996 yılında koruma altına alınan asırlık sakız ağaçları adeta betona kurban ediliyor. Sakız ağaçları gerek Çeşme için gerekse Türkiye için önemli bir yere sahip.
Sadece Sakız Adası'nda ve Çeşme'de yetişiyor
Damla sakızı sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nın güneyinde ve Türkiye’nin batısında Çeşme Yarımadası'nda yetişmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin bitkisidir. Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verilmiştir. Büyük hekim Hipokrat tarafından damla sakızı iyi bilinmektedir. Bergamalı Galen; saç dökülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer vermiştir. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinmekteydi. Damla sakızı; yapıştırıcı cila olarak ve parfümeride kullanılır. Yemeklere de ayrı bir tat vermektedir. Muhallebi gibi tatlılara eklendiği zaman koku ve tat açısından oldukça lezzetlendiği görülür. Bulgaristan’da “Mastika” adı verilen rakı damla sakızından yapılmaktadır. Erkek ve dişi sakız ağacı vardır. Damla sakızı verimi sadece erkek ağaçtan olur. Bir ağaç ortalama 300-500 gram sakız toplanır. Ağaçların verim çağı; 15-30 yaş arasındadır. Damla sakızının kilosu ortalama 100 Avro’nun üstünde seyreder. Damla Sakızının Kullanım Alanları: Natürel olarak çiğnendiği zaman sindirimi kolaylaştırır. Ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Diş macunu olarak kullanılır. Yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini azaltır. Gıda Sektöründe: reçel/dondurma ve tatlı yapımında kullanılır. Kozmetik Sektöründe: UV ışınlarını emme özelliği olduğu için güneş yağları bileşiminde kullanılır.
Villaların bahçesinde sakız ağaçları kesilerek havuz yapılacağı iddiası
Evrensel'in haberin göre geçtiğimiz günlerde İzmir'in Çeşme ilçesi Ilıca Mahallesi 5101 sokaktaki 5771 Ada 8 parsel ve 5771 ada 2 parsellerinin arasında bulunan, tapuda tescil dışı bölümde yer alan villaların yapımı sırasında, inşaat firması tarafından temel kazılarak perde duvar döküldüğü ve ağaçların köklerinin tahrip edildiği iddia edildi. Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler yaptığı açıklamada, villaların bahçesinde kalan sakızların bir süre sonra tamamen kesilerek villa havuzlarına yer açılacağını iddia etti. Çeşme'de sakız ağacının yeniden yetiştirilmesi için projeler yapıldığının altını çizen Güler, "Şu ana kadar 10.000'in üzerinde sakız ağacı dikildi. Çeşme İlçe Tarım ve OGM yanmış ormanlara sakız ağacı dikme kampanyaları yapıyor. Yunanistan sakız üretiminden yılda 150 milyon Euro'ya yakın gelir elde ediyor ve Türkiye Yunanistan'dan yılda 12 milyon Euroluk sakız ithal ediyor.
Bakanlık hiçbir inceleme yapmadan sakın ağaçları zarar görmedi demiş
Biz bu durumu tersine çevirmek için Çeşme'deki sakız projesini desteklerken bakanlığın kendi koruması altındaki sakız ağaçlarını beton villalar için kurban etmesine tamamen karşıyız" diye konuştu. Asırlık sakız ağaçlarının tahrip edilmesine tepki gösteren Çeşme Çevre Derneği ve Ilıca sakinleri Çeşme Belediyesi'ne ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuru yaptılar. Dernek Başkanı Güler, "Şikayetlerimizin ardından Çeşme Belediyesi ekiplerini olay yerine yolladı. Yapılan incelemenin ardından tahribat bakanlığa bildirildi. Çevre Bakanlığı ise hiç inceleme yapmadan, bizlere 'Sakız ağaçlarına zarar verilmedi.' dedi" şeklinde konuştu.