Ateş, vücut ağrıları, halsizlik ve uzun süren öksürük… Bu sene grip mevsimi, özellikle şiddetli seyreden vakalarla göze çarpıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre grip benzeri hastalıklarla başvuran kişi sayısı, geçen yıla kıyasla azalmış olsa da, uzmanlar bu sezonun grip enfeksiyonlarının daha ağır seyrettiğini belirtiyor. Peki, bu seneki grip mevsimi neden farklı? Virüsün evrimi mi etkiliyor? İşte yanıtlar…
Grip virüsü evrimleşiyor: Hastalıklar daha şiddetli seyrediyor
Grip mevsiminde her yıl yaşanan artışlar, bu sene daha uzun süreli ve şiddetli seyrediyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, bu yıl grip vakalarının "çok uzun sürdüğünü" belirtiyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner de dünya genelinde influenza aktivitesinin arttığını, ancak Türkiye’deki vakaların genelde önceki yıllara benzer şekilde raporlandığını vurguluyor.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu seneki salgının olağanüstü bir boyutta olmadığını ancak grip virüsündeki evrimsel değişikliklerin hastalıkları daha ağır hale getirdiğine dikkat çekiyor. "Grip virüsleri tıpkı Covid virüsleri gibi değişebilme özelliğine sahip. Bu sene dolaşan grip virüsü, birkaç yıl önceki virüslerden farklı olabilir ve bu da daha şiddetli seyretmesine yol açabiliyor."
Grip ve Covid benzer semptomlar gösteriyor: Tanı ve tedavi önemli
Grip, Covid ve RSV virüslerinin benzer semptomlara sahip olması, hastalıkların ayırt edilmesini zorlaştırıyor. Ancak, uzmanlar virüs türünü doğru şekilde tespit etmenin tedavi için kritik olduğuna dikkat çekiyor. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi kurucu direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, grip virüsüne karşı antiviral ilaçların, ilk 48 saat içinde etkili olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle grip benzeri hastalıkların belirtileri görüldüğünde, özellikle risk grubundaki kişilerin test yaptırması önemlidir.
Risk gruplarına özel uyarılar ve aşı önerisi
65 yaş üzeri, beş yaş altı çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, gripten daha fazla etkileniyor. Bu nedenle, uzmanlar bu kişilere erken teşhis ve tedavi yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, grip aşısı, özellikle risk grubundaki kişilerin hastalıklara karşı korunmasında önemli bir rol oynuyor. Sağlık Bakanlığı, risk gruplarına grip aşılarını ücretsiz sunuyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de herkese grip aşısı olmayı öneriyor. Aşı, ağır hastalıkları engellemese de, hastalığın şiddetini azaltarak ölüme karşı bir koruma sağlıyor. Prof. Dr. Alpay Azap, "Aşıyı sağlıklı kişilere de yapıyoruz, çünkü grip aşısı yan etkisi son derece düşük, güvenli ve ucuzdur," diyor.
Gripten korunmanın yolları: Aşı, temizlik ve erken tedavi
Gribin yayılmasını önlemek ve hastalıkla mücadelede başarılı olabilmek için aşı olmak, el hijyenine dikkat etmek ve erken tedaviye başlamak büyük önem taşıyor. Uzmanlar, grip belirtileri gösterenlerin hemen doktorlarına başvurmasını, 3 günden uzun süren ateş ve şiddetli semptomlar yaşayanların ise vakit kaybetmeden hastaneye gitmesini tavsiye ediyor. Grip aşısı, hastalık riskini büyük ölçüde azaltıyor ve önemli bir koruyucu önlem olarak öne çıkıyor.