İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir yaşam alanları yaratma hedefiyle başlattığı Türkiye'nin en kapsamlı deprem araştırmalarından birini tamamladı. 30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından Bayraklı ve Bornova ilçelerinde başlatılan yapı envanteri çalışmaları, bu iki ilçedeki yaklaşık 100 bin bina için bilimsel veriler sundu. ODTÜ Deprem Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Barış Binici’nin açıklamalarıyla İzmir’in bu alandaki öncülüğü bir kez daha vurgulandı.
“İzmir bu sistemiyle öncü oldu”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü yapı envanteri çalışmaları, şehrin deprem riskine karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu gösteriyor. ODTÜ Deprem Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Barış Binici, İzmir’in bu sistematik çalışması ile diğer şehirlere örnek teşkil ettiğini belirtti. Binici, “Yapılan çalışmalarda amaç, binaların veri tabanlarını oluşturmak ve sistematik veriler toplamak. İzmir bu konuda öncü oldu ve bu veri tabanı sayesinde binaların hasar görebilirliği ve risk durumları belirlendi” dedi.
Yapı envanteri çalışmaları ve risk değerlendirmeleri
Bayraklı ve Bornova'da yapılan incelemelerde yaklaşık 100 bin binanın üç boyutlu analizleri yapıldı. Her binaya ait ruhsat, proje, en yakın toplanma alanı gibi bilgilere kolayca erişilebilen bina kimlik belgeleri oluşturuldu. Bu sayede binaların deprem esnasındaki davranışları belirlenerek, hasar riski olan bölgeler önceliklendirildi. Prof. Dr. Binici, bu çalışmaların sadece deprem riskini değil, aynı zamanda binaların yalıtım gibi tüm teknik bilgilerini içeren kapsamlı bir veri tabanı oluşturduğunu belirtti.
Karşıyaka’da devam eden çalışmalar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı içerisinde Karşıyaka’da bulunan 22 bin 767 konut için de yapı envanteri çalışmalarını başlatacak. Yapılan bu çalışmalarla, her bir binanın deprem risk durumu ve olası zayıf noktaları belirlenecek. Prof. Dr. Binici, bu çalışmalarda toplanan verilerin, binaların güçlendirilmesi ve dönüşümü için hangi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini belirlemekte kullanılacağını söyledi.
Dönüşüm ve güçlendirme için önceliklendirme
Yapı envanteri çalışmaları sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, hangi binaların güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi gerektiği konusunda doğru bir yol haritası oluşturmuş olacak. Prof. Dr. Binici, yapılan üç boyutlu analizlerin ardından, hasar görebilirliği konusunda yapılan sıralamanın, dönüşüm için önceliklendirmeyi mümkün kıldığını ifade etti. Verilerin harita üzerine yerleştirilmesiyle birlikte, belediye hangi bölgelerde riskli yapılar olduğunu ve bu alanlarda nasıl bir dönüşüm yapılması gerektiğini belirleyecek.