Asgari ücret gündemi: 2026 için ilk toplantı 12 Aralık'ta
Asgari ücret gündemi: 2026 için ilk toplantı 12 Aralık'ta
İçeriği Görüntüle

Fiyatların yüksek olması satışları düşürdü

Ekim ayında deniz ürünlerinde fiyatlar geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkarak dikkat çekti, özellikle levrek, çipura ve istavrit dar gelirlileri zorladı. Fiyat artışlarında başı çeken palamut, 2024'te ortalama 85 TL olan kilogram fiyatını 2025'te 185 TL'ye yükselterek yüzde 117,6'lık artış gösterdi. Palamutu sırasıyla kalamar yüzde 112,5, kefal yüzde 94, karides yüzde 93,8, çipura yüzde 87,5 ve barbun yüzde 85,7 oranındaki artışlar izledi. Zaten pahalı olan kaya barbunu, deniz levreği ve lüfer gibi türler lüks sınıfına yükseldi; kaya barbunu 1.050 TL'den 1.950 TL'ye, deniz levreği ise 1.300 TL'ye ulaştı. Kültür üretimi yapılan levrek yüzde 86, çipura ise yüzde 29,7 zamlandı. Fiyat artışlarının nedenleri arasında av azlığı ve girdi maliyetlerindeki yükseliş etkili oldu. Bu yıl da balık tezgahlarının gözdesi olan hamsi, ucuz protein kaynağı olarak yoksul sofralarını süslemeye devam etti. Karadeniz'in gözdesi hamsinin hal fiyatı geçen yıl 100 TL civarındayken, 7 Ekim itibarıyla yüzde 16,7'lik sınırlı artışla 116 TL'ye yükseldi.

Kaynak: Haber Merkezi