Uluslararası bir bilim insanı grubu, aşırı işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen üç makalelik kapsamlı bir araştırma yayımladı. The Lancet’te yer alan çalışma, 100’den fazla uzun vadeli araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek AİG’lerin dünya genelinde hızla taze gıdaların yerini aldığını gözler önüne serdi.

S B51F7Ef337Df84860292E95B4F0316B8Ae149Cd2

AİG'ler tüm organ sistemlerine zarar veriyor

Uzmanlara göre AİG odaklı beslenme; fazla yeme davranışını tetikliyor, besin yetersizliğine yol açıyor ve kişileri zararlı katkı maddeleri ile kimyasallara daha fazla maruz bırakıyor.
Serinin yazarlarından Prof. Dr. Carlos Monteiro, elde edilen güçlü kanıtların “insanların bu gıdalara biyolojik olarak uyum sağlayamadığını” açıkça gösterdiğini belirtti.

Kronik hastalık riski artıyor

Araştırma; kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet, bağırsak hastalıkları ve nörolojik sorunlar gibi birçok kronik rahatsızlığın AİG tüketimiyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim insanları, AİG’lerin taze ve geleneksel yemeklerin yerini almasının, büyük küresel şirketlerin etkisiyle hızlandığına dikkat çekiyor.

S 9D159505Aaa9Ead3De0D04941E103279D8D7F578

Tiroit dengesizliği günlük enerji tüketimini doğrudan etkiliyor
Tiroit dengesizliği günlük enerji tüketimini doğrudan etkiliyor
İçeriği Görüntüle

Dünya çapında politika çağrısı

Serinin ikinci makalesi, AİG tüketimini azaltmak için pazarlama ve üretim süreçlerinin daha sıkı şekilde düzenlenmesini öneriyor. Üçüncü makale ise yüksek tüketimin bireylerden ziyade küresel şirketlerin yönlendirmeleri sonucu ortaya çıktığını vurguluyor.

Araştırma yazarlarından Prof. Dr. Barry Popkin, tüketicilerin daha net bilgilendirilmesi için
paketlerin ön yüzüne aşırı şeker, tuz ve yağ uyarılarının eklenmesi gerektiğini ifade etti.

Acil önlemler şart

Bilimsel seri, aşırı işlenmiş gıdaların küresel bir halk sağlığı tehdidi haline geldiğini ve beslenme politikalarında köklü değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi