Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada Kral ve Kraliçe’nin, Papa’nın kendilerini ağırlamasından ve dileklerini şahsen iletebilmekten büyük memnuniyet duydukları bildirildi.
Kral Charles: Zor zamanlarda dostlar birlikte durur
Görüşme, Papa'nın sağlık durumu nedeniyle daha önce ertelenmişti. Ancak iyileşme sürecine giren Papa, çifti Vatikan’daki Casa Santa Marta’da kabul etti. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmeden bir kare, Vatikan tarafından bu sabah paylaşıldı. Taraflar, karşılıklı iyi dileklerini sunarken görüşmede geleneksel hediyeleşme de gerçekleşti. Papa ile görüşmenin ardından Kral ve Kraliçe, Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın ev sahipliğinde düzenlenen devlet ziyafetine katıldı. Ziyafette yaptığı konuşmada Kral Charles, Britanya ile İtalya arasındaki tarihsel bağlara değinerek Ukrayna’daki savaşa atıfla “Zor zamanlarda dostlar birlikte durur” mesajını verdi. Aynı gün, İtalyan Parlamentosu’na da hitap eden 3. Charles, iki ülkenin demokratik değerleri savunmadaki ortak duruşuna dikkat çekti. 3. Charles, daha önce de İtalyan Parlamentosu’nun her iki kanadına da hitap eden ilk Britanya hükümdarı olmuştu.
Anglikan Kral ve Kraliçe niye Katolik Papa'yı ziyaret etti?
Anglikanlar, Papa'ya hayranlık duyma ve onu dinleme eğilimindedir. Papa'nın dini etkisine saygı duyuyorlar ancak Papa'yı nihai bir otorite olarak kabul etmiyorlar. İngiltere Kilisesi yani Church of England, Batı Kilisesi'nin İngiltere kolunu meydana getiren kilise olarak biliniyor. Katolik ve Protestan geleneklerinin bir kısmını kabul eder, Papa'nın otoritesini mutlak ve resmi olarak kabul etmez. İngiltere Kilisesi, diğer tüm Anglikan kiliselerinin anasıdır. Kilise, kral veya kraliçeye bağlı olmakla beraber en üst düzey din adamı Canterbury Katedrali'nin başpiskoposudur. Canterbury Başpiskoposu aynı zamanda tüm dünyadaki Anglikan toplumunun sembolik lideridir. Anglikanizm ve Katoliklik birçok benzerliğe sahip olsa da bazı temel noktalarda farklılık gösterirler. Özet olarak VIII. Henry (1491-1547) ile Papa arasındaki bir kavgadan sonra ortaya çıkan Anglikan Kilisesi, 1563 yılında, Kraliçe I. Elizabeth’in yayınladığı 39 maddelik bir fermanla İngiltere’nin resmi mezhebi oldu. Papanın otoritesini reddeden Anglikan Kilisesi, XVI. yüzyıldan beri ibadette Latince yerine İngilizce’yi kullanır. Kilise, kral ve kraliçe tarafından temsil edilir.
Anglikanizm nedir?
Anglikanizm, İngiltere'nin resmi kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır. Anglikanlar Eski ve Yeni Ahit’i günahlardan kurtulmak için gerekli olan her şeyi kapsayan ve inancın esaslarını kapsayan hüküm olarak kabul ettiler. Anglikanlar Apostles' Creed’i (Havari İnancı) vaftiz sembolü ve İznik İnancı'nı Hristiyanlık inancının temeli olarak gördüler. Anglikanlar geleneksel ayinlerini Son Akşam Yemeği’ne özel bir ilgi göstererek yaparlar. Son Akşam Yemeği Ayini (Holy Eucharist) Anglikanlar için toplu ibadet yeridir ve bu ayin sırasında ‘yaşam, ölüm ve İsa’nın yeniden dirilişi dile getirilir, İncil okunur ve İsa’nın son yemeği olan şarap ve ekmek tüketilir. Anglikanların çoğu bu ayini Katolik geleneğine uygun olarak kutlar ancak ibadet şekillerinin farklı olmasına izin verilmiştir. ‘Book of Common Prayer’ yüzyıllardır birçok Anglikan kilisesinde kullanılan kaynaktır. Bu kaynağı bütün Anglikan kiliseleri kullandığı için ‘common prayer’ de denilir. İlk kitap olan Book of Common Prayer dönemin Canterbury Başpisikoposu olan Thomas Cranmer tarafından derlenmiştir. Bu derleme sırasında bazı sorunlar çıktığından her ülke kendi anlayışlarına göre farklı kitaplar geliştirdi. Anglikanlar Katolik ve Apostolik inancı desteklediler ve İsa'nın öğretilerini izlediler. Anglikanlar inançlarının temelinin İncil'de, Katolik inancında belirtildiğine inandı ve inançlarını Hristiyanlık geleneği, kilise, alimlik, mantık ve deneyim ışığında yorumladılar.