Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaştırma gibi sektörleri hedef alan yaptırımları kaldırmaya hazırlanıyor. Bu gelişme, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının 24 Şubat’ta Brüksel’de yapacakları toplantıda alınacak bir karar sonucunda şekillenecek.
AB dışişleri bakanları, Suriye’ye yönelik iç savaş döneminde uygulamaya konan bazı sektörel yaptırımların kaldırılmasına karar verme aşamasına geldi. Bu karar, Suriye yönetiminin demokratik adımlar atması koşuluyla geri alınabilir nitelikte olacak. Yani, kararın "askıya alma" niteliği taşıdığı ve Suriye yönetiminin izlediği yolun yaptırımların tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağını belirleyeceği belirtiliyor.
Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılacağı ilk sektörler
Alınacak kararın, bankacılık, enerji ve ulaştırma sektörlerini kapsayacağı öğrenildi. AB, bu adımla Suriye ekonomisinin yeniden canlanmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Ancak, AB'nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, ilk olarak Mayıs 2011’de, iç savaşın başlangıcında uygulanmaya başlanmıştı. Bu yaptırımlar, rejimle bağlantılı kişilere yönelik seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlamaları içeriyordu. Ayrıca, ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı gibi sektörler de kısıtlanmıştı.
Suriye’ye yönelik yaptırımların geleceği ve AB’nin yaklaşımı
AB, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararının, Şam yönetiminin attığı demokratik adımlara bağlı olduğunu belirterek, bu süreçte olası yanlış adımların yaptırımların geri alınmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. AB'nin bu tutumu, Suriye’nin yeniden uluslararası topluma entegrasyonu için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu konuda "Hızlı hareket etmeyi hedefliyoruz. (Şam yönetimi tarafından) Yanlış adımlar atılırsa yaptırımların kaldırılmasını geri alabiliriz" açıklamasını yapmıştı.