Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 40 metrekarelik bir atölyede ahşap sanatına hayat veren Boğaçhan Gökhan Şatıroğlu, küçük yaşlarda başladığı ahşap işçiliğini dünya çapında bir tutkuya dönüştürdü. Gemi maketleriyle yurtdışında büyük bir ün kazanan Şatıroğlu, 17 yıldır her biri el emeğiyle yapılan tekneleri yurtdışına gönderiyor.
Ahşaba olan ilgi çocuklukta başladı
Boğaçhan Gökhan Şatıroğlu’nun ahşapla tanışması, 5 yaşındayken dayısının ona yaptığı küçük bir tekneyle başladı. Dedesi balıkçı olan Şatıroğlu, o dönemde çivi ve keserle yaptığı küçük tekneleri gözlemleyerek el sanatlarına olan ilgisini artırdı. Yıllar sonra, gemi taşımacılığında çalıştıktan sonra kalbinde biriken bu tutkuyu profesyonel hale getirdi.
40 metrekarelik atölyede dünyaya hizmet
Kendi atölyesini kurarak ahşap sanatındaki yeteneklerini sergilemeye başlayan Şatıroğlu, kısa süre içinde yurtdışından gelen taleplerle büyük bir ilgi görmeye başladı. 40 metrekarelik atölyesinde, devasa teknelerin birebir ölçekli maketlerini üreten Şatıroğlu, şimdiye kadar Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya gibi ülkelerden sipariş aldı. Her teknede, gerçeğinden ne varsa o detayları ve hassasiyetle küçültülmüş olarak sunuyor.
"Her tekne benim çocuğum gibi"
Şatıroğlu, her yaptığı maket gemisinin özel olduğunu belirterek, “Maket yapmak bana çok keyif veriyor. Her bir tekne benim bir çocuğum gibi. Vatandaşlar daha çok Karadeniz teknelerini tercih ediyor. Bu teknelerin her biri birebir plandan yapılmış, tamamen orijinal çalışmalardır,” diye konuştu. Fiyatlar ise teknenin boyutuna ve yapım zorluğuna göre değişiyor.
Yurtdışından gelen yoğun talep
Şatıroğlu, özellikle armatörler, koleksiyoncular ve müzelerden büyük talepler alıyor. Amerika'dan ve Japonya'dan gelen siparişlere yetişemeyen Şatıroğlu, geçtiğimiz yıllarda Barcelona’daki bir müze için gemi maketi gönderdi. Ancak pandemi nedeniyle Bangladeş'teki bir müze için 20 tekne siparişi iptal oldu. Şatıroğlu, "Yurtdışında bile tanınıyor olmam, benim için büyük bir gurur kaynağı," dedi.
Gelecek nesil için hedef: Ahşap sanatını aktarmak
İki oğlu ve bir kızı olan Şatıroğlu, çocuklarının da ahşap sanatına ilgi gösterdiğini belirtti. "İleride onlara da bu işin inceliklerini öğretmek istiyorum. Her birinin kendine ait bir hobisi olmalı," diyen Şatıroğlu, yoğun iş temposunda yeni siparişler almadığını ancak 7-8 maket tekne siparişi üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.