Almanya’dan İstanbul’a tatile gelen Böcek ailesinde anne ve iki çocuğun gıda zehirlenmesi şüphesiyle yaşamını yitirmesi, gözleri yeniden gıda güvenliğine çevirdi. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ömer Ulaş Kırım, vakanın büyük ihtimalle mikrobiyal kaynaklı olduğunu belirterek, özellikle pirinç ve tavuk grubunda ciddi riskler olduğuna dikkat çekti.

“Mikrobiyal yük yüksekse ölüm riski artıyor”

Ailenin hastaneye başvurduktan sonra taburcu edildiğini ancak akşam saatlerinde fenalaşarak art arda hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Kırım, bazı bakterilerin etkisinin 48 saate kadar ortaya çıkabileceğini söyledi.
Kırım, “Tüketilen ürünün miktarı kadar içindeki mikrobiyal yükün fazlalığı da önemli. Ürün uzun süre sıcaklıkta beklediyse, açıkta satıldıysa ya da doğru pişirilmediyse risk çok yükseliyor” dedi.

“Pirinç ve tavuk ürünleri en riskli grup”

Özellikle pirinç kullanılan işletmelerde sık zehirlenme vakası yaşandığını belirten Kırım, son olayda ‘Bacillus Cereus’ ve ‘Clostridium Botulinum’ bakterilerinden şüphelendiklerini söyledi.

Kırım, “Pirinç ve tavuk hızlı bozulur ama her zaman anlaşılmaz. Baharatlı pirinçte bozulma fark edilmez. Bu bakteriler vücutta çok hızlı çoğalır, düşük miktarda alınsa bile ölümcül sonuçlar yaratabilir” diye konuştu.

“Denetim yetersiz, risk artıyor”

Türkiye’de 500 binden fazla işletme bulunduğunu, buna karşın gıda kontrolörü sayısının çok düşük olduğunu söyleyen Kırım, “Sirkülasyonun yüksek olduğu turistik bölgelerde risk daha da artıyor. Çünkü kontrol sağlanamayabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Açıkta satılan gıdalardan uzak durun”

Kırım, tüketicilerin kendi sağlık sorumluluğunu da taşıması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

Açıkta satılan gıdalardan uzak durun

Güvenilir olmayan işletmeleri tercih etmeyin

Seyyar tezgâhlar her zaman risk taşır

Yedikleri tavuktan zehirlenen 30 işçi hastaneye kaldırıldı
Yedikleri tavuktan zehirlenen 30 işçi hastaneye kaldırıldı
İçeriği Görüntüle

Şüpheli durumlarda Alo 174 Gıda Hattına ihbarda bulunun.

Kaynak: DHA