“Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesine İlişkin İş Birliği Protokolü” lansmanı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından 75. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinden oluşan koro sahne aldı.
Vali Elban: “Aile kurumunda erozyon var”
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, yaptığı konuşmada “2025 Aile Yılı” ilanının gerekçelerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Anayasamızda da anlamını bulan aile, Türk toplumunun temelidir. Bu yıl neden aile yılı ilan edildi? Çünkü aile yapımızda ciddi bir erozyon yaşanıyor. Aile kurumu her geçen gün yıpranıyor. Bu nedenle hükümetimiz böyle bir karar alarak, konunun kamuoyunda tartışılmasını ve farkındalık oluşmasını hedefledi.”
“Aileler geç kuruluyor, erken dağılıyor”
Fonlamalar ve medya etkisiyle ailenin çeşitli tehditler altında olduğunu belirten Vali Elban, sözlerine şöyle devam etti:
“Ailenin huzuru ve mutluluğu tehdit altında. Son 6 yıldır doğurganlık oranımız ekside. Bu durum sadece çocuk sayısının azalmasından kaynaklanmıyor; ailelerin geç kurulması ve erken dağılması da büyük etken. Artık çekirdek aile bile değiliz, aile yapımız ‘yarım’a dönüştü. Bu tabloyu tersine çevirmek için 2025 boyunca İzmir özelinde neler yapabileceğimizi değerlendirdik.”
DEÜ Rektörü Yılmaz: “Aile kurumuna katkı sunmaktan gurur duyuyoruz”
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz ise yaptığı konuşmada üniversitenin böyle bir protokolde yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Üniversitemiz, adını 9 Eylül gibi tarihi bir günden alıyor. Cumhuriyetimizin kuruluş sürecine giden bu tarih bizim için çok anlamlı. Toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, aile kurumunun güçlendirilmesine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Bu konuşmaların ardından düzenlenen panelde, protokolün yapacağı çalışmalar anlatıldı.