İstanbul’da yoğun iş hayatından yorulan harita mühendisi Cevahir Kaşkır (42) ve coğrafya öğretmeni eşi Özge Yaman Kaşkır (42), İzmir’in Urla ilçesinde topraksız tarım yaparak üreticiliğe adım attı. Çift, katma değeri yüksek olan kanlı kuzukulağı, pak choi ve kale marulu gibi bitkileri yetiştirerek doğrudan restoran ve şeflere satış yapmaya başladı. "Tohumları dikmek, bitkileri yetiştirmek ve büyüdüğünü görmek beni mutlu ediyor, sakinleştiriyor" diyen Cevahir Kaşkır, bu işin kendisi için adeta bir rehabilitasyon olduğunu belirtti. Özge Yaman Kaşkır ise "Yorulduğumda sosyal medyada vakit geçirmek yerine burada bitkilerle ilgilenmek beni dinlendiriyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul’dan kaçıp Urla'ya yerleştiler
İstanbul’da 20 yıl boyunca harita mühendisi olarak çalışan Cevahir Kaşkır ve aynı süre boyunca coğrafya öğretmenliği yapan eşi Özge Yaman Kaşkır, şehir hayatının temposundan uzaklaşmak istedi. Alternatif bir iş yapmak isteyen çift, topraksız tarım konusunda araştırmalar yaparak Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden destek aldı. Aldıkları bilgiyle İzmir’in Urla ilçesinde 80 metrekarelik alana sahip bir tam otomasyonlu üretim tesisi kurdu. Çift, burada fesleğen, reyhan, limon aromalı fesleğen, anason aromalı fesleğen, kuzukulağı, kanlı kuzukulağı, kale marulu, mizuna marulu, kişniş ve pak choi gibi ekonomik değeri yüksek ürünler yetiştirmeye başladı.
Tamamen kendi birikimleriyle 6 milyon TL yatırım yapan çift, tesisi 2024 yılında tamamlayarak üretime başladı. Yetiştirdikleri ürünleri Urla’daki restoranlara ve şeflere aracısız şekilde siparişle sattıklarını belirten çift, gastronomi açısından önemli bir merkez olan Urla’da talebe göre üretim yaptıklarını ifade etti.
“5 katlı sistemle 13 bin bitki yetiştiriyoruz”
Cevahir Kaşkır, süreci şu sözlerle anlattı, "Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin bilgi desteğiyle kendi imkanlarımızla tesisimizi kurduk. Bu sistem için 30 milyon TL gibi bir yatırım isteniyordu ancak biz 5’te 1 maliyetle tamamladık. 80 metrekarelik tesisimizde 5 katlı raf sistemi sayesinde 13 bin köklük üretim kapasitesine sahibiz. 80 metrekare alanı 5 kat ile çarptığımızda, toplamda 400 metrekarelik bir üretim alanına ulaşmış oluyoruz. Burada farklı türde bitkileri aynı anda yetiştirme imkanımız var. Reyhan, fesleğen, kuzukulağı, mizuna marulu ve kanlı kuzukulağı gibi birçok ürünü aynı anda yetiştirebiliyoruz. Çalıştığımız restoran ve şeflerin taleplerine göre üretim yapıyoruz. Bitkilerin kökleri, alttaki suyun içindeki besinlerle gelişiyor. Kapalı, dikey ve tam otomasyonlu tarım yapan Ege Bölgesi'ndeki ilk tesisiz. Tarım Bakanlığı'nın kayıt sisteminde bu alanda ilk resmi kaydı biz aldık."
"Tohumdan itibaren üretime başlıyoruz" diyen Kaşkır, sürecin 45 gün sürdüğünü ve önce tohum odasında 7-10 gün gelişen bitkileri ana üniteye aldıklarını, burada büyüme sürecinin tamamlandığını ifade etti.
“Burada çalışmak bana mutluluk veriyor”
İstanbul’da yoğun tempolu bir işte çalışmanın stresli olduğunu belirten Cevahir Kaşkır, "Tohumları dikmek, bitkileri yetiştirmek ve büyüdüklerini görmek beni mutlu ediyor. Sakinleştiriyor, rehabilite ediyor. Gün gün verdiğimiz emeğin karşılığını alıyoruz. Burada çalışıyor gibi değil, dinleniyor gibi hissediyorum. Herkese tavsiye ederim. Beyaz yakalı olarak çok çalışıp çok yoruluyordum ama burada bu kadar mutlu olacağımı tahmin etmezdim" dedi.
"Kuzularım diye seviyorum"
Üretime başlamanın kendi fikri olduğunu belirten Özge Yaman Kaşkır ise, "Üretime katkımız olabilir mi diye düşündüm ve eşimle paylaştım. Sonrasında bu işe başladık. Tarım ve Orman yetkilileri bize çok destek oldu. Bitkilerin büyümesini izlemek, gelişimlerine tanık olmak beni çok mutlu ediyor. Sanki çocuğumuz gibi. Kokularını alıp kuzularım diye seviyorum" ifadelerini kullandı.
Çalışma alanının kendisine huzur verdiğini belirten Kaşkır, "Okul gürültülü bir ortam. Yorulduğumda kafa dinlemek için televizyon ya da sosyal medya yerine buraya geliyorum. Burada çalışmak beni dinlendiriyor. Buradan dinlenmiş olarak çıkıyorum. Katma değeri yüksek ve özel ürünler yetiştiriyoruz. Urla bir gastronomi merkezi olduğu için buradaki şeflerden gelen taleplere göre üretim yapıyoruz. Tüketiciyle doğrudan iletişimdeyiz. Talep geldiğinde kesim yapıp 30 dakika içinde ürünleri teslim edebiliyoruz" dedi.