Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz ihracatında yeni bir döneme girildiğini belirterek, Nahçıvan’a doğal gaz ihracatına başlanacağını duyurdu. Bayraktar, Iğdır-Nahçıvan boru hattının tamamlandığını ve bu hafta içinde faaliyete geçeceğini açıkladı. Böylece Türkiye’nin Bulgaristan ve Yunanistan’dan sonra üçüncü ihracat noktası Nahçıvan olacak.
Doğal gazda yeni rota: Nahçıvan
Bakan Bayraktar, Moskova temasları kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz tüketicisi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde enerji ticaretinde önemli bir merkez haline geldiğini belirten Bayraktar, Rusya ile enerji işbirliğinin de bu doğrultuda devam ettiğini söyledi.
Rusya’nın Türkiye için en büyük doğal gaz tedarikçilerinden biri olduğunu hatırlatan Bayraktar, iki ülke arasındaki enerji ilişkilerinin 40 yılı geride bırakacağını ifade etti. Bu kapsamda, Türkiye’de doğal gaz ticaret merkezi kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin doğal gaz ithalatının daha uygun koşullarda sağlanması için görüşmelerin devam ettiğini aktardı.
Nahçıvan’a yapılacak doğal gaz sevkiyatının Türkiye’nin enerji ihracatındaki yeni bir adım olduğunu vurgulayan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in katılımıyla resmi bir tören düzenleneceğini duyurdu.
Türkmen gazı Türkiye’ye avantaj sağlıyor
Bayraktar, Türkiye’nin sadece doğal gaz tüketicisi değil, aynı zamanda önemli bir transit ülke olduğunu belirterek, Türkmen gazının Türkiye’ye getirilmesinin enerji arz güvenliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. İran üzerinden takas yöntemiyle gelen Türkmen gazının rekabetçi bir fiyatla Türkiye’ye ulaştığını vurgulayan Bayraktar, bu yıl yaklaşık 1,5 milyon haneye yetecek miktarda doğal gaz tedarik edileceğini açıkladı.
Orta ve uzun vadede Hazar Denizi’ni geçecek bir boru hattı ile Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılmasının teknik ve ticari açıdan en ideal çözüm olacağını söyleyen Bayraktar, bu projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Irak petrolü Türkiye üzerinden dünya piyasalarına açılabilir
Irak’tan Türkiye’ye petrol sevkiyatının yeniden başlaması konusuna da değinen Bayraktar, 4 Ekim 2023’ten bu yana operasyonlara hazır olan Irak-Türkiye petrol boru hattının tam kapasiteyle kullanılmasını istediklerini belirtti. 650 kilometre uzunluğundaki bu hattın teknik kontrollerinin tamamlandığını ve sevkiyata hazır hale getirildiğini söyleyen Bayraktar, Erbil-Bağdat görüşmeleri sonucunda sevkiyatın yeniden başlamasının beklendiğini ifade etti.
Gabar’daki petrol üretiminin de bu hattan taşındığını belirten Bayraktar, Türkiye’nin enerji projelerinde büyük hedefleri olduğunu ve Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına açılmasının önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Bayraktar, enerji projelerinin Türkiye’nin sadece tüketici konumunda kalmayıp, bölgesel bir enerji merkezi haline gelmesini sağlayacağını ve bu doğrultuda yeni projelerin gündemde olduğunu sözlerine ekledi.