Habertürk'te yer alan bir habere göre Türkiye’de kadınların siyasette temsili artan aday sayısına rağmen düşük kalmaya devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahu Sumbas’ın Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye desteğiyle yürüttüğü araştırma, 2018 ve 2023 milletvekili genel seçimlerinin toplumsal cinsiyet analizini ortaya koydu.
Sonuçlar, kadınların siyasete olan ilgisine rağmen yeterince temsil edilmediğini gösteriyor.
Adaylık var, seçilme yok
Araştırmaya göre, 2018 ve 2023 seçimlerinde kadın aday oranı %24-25 seviyesindeyken, kadın milletvekili oranı yalnızca %17-19 arasında kaldı.
Erkek adaylar ise adaylık oranlarının üzerinde bir seçilme başarısı gösterdi. Bu durum, kadınların seçilme ihtimali daha düşük olan bölgelerden ve listelerin alt sıralarından aday gösterildiğini ortaya koyuyor.
Sol partiler kadın temsilinde önde
Araştırmada Yeşil Sol Parti (%43), Türkiye İşçi Partisi (%42,2), CHP (%27) ve İYİ Parti (%26,2), kadın aday oranlarında en yüksek partiler oldu. Buna karşın AK Parti’nin kadın aday oranı %19,2, MHP’nin %15,5 ve Yeniden Refah Partisi’nin yalnızca %8,3 seviyesinde kaldı.
CHP, TİP, İYİ Parti ve DEVA gibi partiler, tüzüklerinde belirledikleri kadın kotası hedeflerine ulaşamazken, HDP ve Yeşil Sol Parti %50’lik temsil hedefine yaklaşan nadir partiler oldu. Bu durum, gönüllü kotaların tek başına yeterli olmadığını gözler önüne serdi.
Genç kadınların ilgisi yüksek, temsili düşük
2018 seçimlerinde 35 yaş altındaki kadın aday oranı %26,7 iken, seçilen kadın milletvekilleri arasında bu oran yalnızca %7,9 olarak gerçekleşti. Genç kadınların siyasete ilgisi yüksek olsa da yeterli siyasi temsil bulamıyorlar.
2018’de 34, 2023 seçimlerinde ise 32 il kadın milletvekili çıkaramadı. Amasya, Ardahan, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Ordu, Rize ve Zonguldak gibi iller kadın temsili olmayan bölgeler arasında yer aldı.