Trump'ın üs kapatma kararının, ABD'nin Rusya'ya karşı bölgedeki askeri stratejisinde değişikliğe işaret edebileceği belirtilirken, Yunan yetkililer arasında bu kararın endişelere yol açtığı belirtiliyor.
Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak kararı
Dedeağaç'taki üs, ABD ve NATO'nun güneydoğu Avrupa'daki operasyonları için önemli bir lojistik merkezi. Varlığı, özellikle bölgedeki ABD askeri operasyonlarına uzun süredir karşı çıkan Türkiye ile bir çekişme noktası haline gelmişti. Yunan basınına göre, Trump'ın Dedeağaç'taki askeri varlığını kaldırma kararı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak talebi üzerine geldi. Yunan gazetesinin aktardığına göre, eğer doğrulanırsa bu hamle, Doğu Akdeniz'deki güç dengelerini değiştirebilecek diplomatik bir taviz anlamına geliyor. Yunan basını raporları, son yıllarda ABD ile askeri bağlarını güçlendiren Yunanistan için kapanmanın stratejik bir kayıp olarak görüldüğünü vurguluyor. Alexandroupoli üssü, özellikle NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını desteklemede bölgesel güvenlik ve askeri lojistikte rol oynadı. Trump yönetimi henüz haberler hakkında resmi bir yorumda bulunmadı ve kararın kalıcı mı yoksa ABD askeri varlıklarının daha geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmasının parçası mı olacağı henüz belirsizliğini koruyor.
Yunanistan için stratejik bir kayıp
Üssün kapatılması ve Trump'ın Yunanistan konusunda Erdoğan ve Putin'in yanında yer alması durumunda, bunun ABD-Yunanistan ilişkilerine bir darbe vurabileceği belirtiliyor. Yunan medyası, bunun stratejik bir kayıp olacağını ve NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını desteklediğini söylüyor. Liman kentinin ekonomisini de etkileyecek Yunan gazetesinin de belirttiği gibi, eğer doğrulanırsa bu hamle, Doğu Akdeniz'deki güç dengelerini değiştirebilecek diplomatik bir taviz anlamına geliyor. Yunan basını raporları, son yıllarda ABD ile askeri bağlarını güçlendiren Yunanistan için kapanmanın stratejik bir kayıp olarak görüldüğünü vurguluyor. Dedeağaç üssü, özellikle NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını desteklemede bölgesel güvenlik ve askeri lojistikte rol oynadı. Raporda, Trump yönetiminin henüz haberler hakkında resmi bir yorum yapmadığı ve kararın kalıcı mı yoksa ABD askeri varlıklarının daha geniş kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesinin bir parçası mı olacağı henüz belli olmadığı belirtildi.